Kupanje u Karlovačkoj županiji

Karlovačka županija je kupališni raj u slatkim vodama. Domaćini to dobro znaju, a na vama je da se uvjerite, da su karlovačke rijeke savršeno osvježenje za vrelih dana. Malo hrabriji sezonu kupanja na Kupi, Korani, Mrežnici i Dobri otvaraju u svibnju, a usred ljeta rijeke su melem za tisuće kupača. Veća kupališta imaju ugostiteljsku ponudu, a neka i sportska igrališta, te najam kanua.

Korana je u Karlovcu ljeti zagrijana na 24°C ili više. Ljekovitost i uzrečicu “Korana jača snagu muževa i krijepi žensku ljepotu” potvrdila je analiza već 1870. godine. I počeci karlovačkog turizma vezani su uz to kupalište, uz koje je 1897. otvoren hotel u kojem su gostovale i “kraljevske glave”. Uz obližnji slap je volio plivati i slavni karlovački maturant Nikola Tesla.

Užitak je zaplivati u Korani i na kupalištu u Slunju, uz maštovite igre na vodi “Koranskih susreta”, ali i na brzacima i slapovima kod Rakovice, Veljuna i Barilovića. Dobra je za kupanje, uz slapove u predivnim krajolicima Lipe, Jarčeg polja, Novigrada, Stativa, Grdunca u skladu sa svojim imenom. A i Kupa je da se u njoj – kupa. Ljeti ugodno svježa, po mjeri vrućih srpanjskih i kolovoških dana; kupačima su omiljeni slapovi u Pribanjcima, Vukovoj Gorici, Prilišću, Ozlju…

Mrežnica je plavozelena ljepotica, s jezerskim proširenjima nalik niski bisera i srebrnim velom zapjenjenih slapova. Od Primišlja do Karlovca deseci su lijepih kupališta, najčešće uz slapišta i drevne mlinice u: Generalskom Stolu, Zvečaju, Galoviću i Mihalić Selu, Brigu, Sv. Petru, Dugoj Resi… Užitak je plivati i u “Ogulinskom moru”, kako zovu jezero Sabljaci, ljeti poprištu “Jezerskih igara” uz nadmetanja u veslanju, jedrenju, ronjenju.

Posebnost Karlovačke županije su i Toplice Lešće, jedno od najljekovitih termalnih vrela Hrvatske, s otvorenim bazenom (28-30°C) smještenim tik uz obalu Dobre. Posjećivane su još u rimsko doba, a status lječilišta dobivaju u 19. stoljeću. Bazen je proširen i preuređen 2002., te opet privlači brojne kupače kojima prija topla kupka. U blizini je nekadašnja lječilišna zgrada s unutarnjim bazenom (34°C).

Lokacije kupališta