U dolini Ribnika krije se jedina sačuvana nizinska tvrđava u Hrvatskoj. Stari grad Ribnik, taj izvorni Wasserburg, od 13. stoljeća služio je za obranu od osvajača. Potok Obrh izvire uz dvorac i služio je za napajanje vodom obrambenog ribnjaka. Dvorac bi tako, u slučaju opasnosti, postao neosvojiv otok. Impozantno zdanje krije u sebi još uvijek neke tajne hodnike, skrivene tamnice i zazidane mistične prolaze. Budite hrabri i istražite!

Ako vam istraživanje starog vodenog dvorca nije dovoljna adrenalinska injekcija, Ribnik krije i motocross stazu i termine kad se održavaju utrke i Freestyle moto cross show. Dovoljno za ljubitelje napete bučne atrakcije? Ako vam je zujanje motora previše, razveselit će vas možda zujanje pčela i sve što možete doznati o njima pogledajte kroz šetnju Mednom stazom Ribničke doline, prvom poučnom pčelarskom stazom u Hrvatskoj.

Predivan pogled na sve što Ribnik krije, pružit će vam uspon na 538 metara visoki vrh Vodenica. Ležeći na livadi na vrhu tražit ćete razlog zašto naziv Vodenica, a nigdje nema vode ni izvora na brdu. Gledajući iz doline kroz oči nekadašnjeg puka, kad bi zavladale suše, pogled se upirao u brdo tražeći spasonosne oblake kiše. Kad bi došlo vrijeme da „vode ni“ (vode nema), Vodenica je pružala nadu za kišne oblake.

Ljeti, svratite na osvježenje i zaronite u Kupu u mjestu Bogovci. U jesen, dođite na berbu gljiva i kestena. Kasno proljeće nudi vam tepihe šumskih jagoda na proplancima iznad Ribnika. Zimi, pratite tragove divljači u snijegu ili jednostavno uzmite sanjke i dozvolite skrivenom djetetu u sebi da uživa u snježnim radostima. Kad se umorite, čeka vas topli ugođaj doma u Srcu prirode, rustikalno uređenom imanju u Gorici Lipničkoj. Zaslužili ste odmor ispod stare lipe uz domaći čaj i štrudlu.

Sanjate li o romantičnom vjenčanju kako kočija s konjima odvozi mladence iz dvorca u staru „hižu“ ribničkog imanja na večeru s domaćim specijalitetima? Nije to samo san.