• Destinacije
    • Gradovi i općine
    • Atrakcije
    • Stari gradovi
  • Što raditi
    • Aktivni odmor
    • Izleti s djecom
    • Enogastronomija
      • Gastronomija
      • Vinarije i destilerije
    • API turizam
    • Sport i rekreacija
    • Vjerski turizam
      • Nacionalno svetište svetog Josipa
      • Svetkovine
    • Kongresi i skupovi
    • Kultura i umjetnost
    • Kad putovati?
      • Proljeće
      • Ljeto
      • Jesen
      • Zima
  • Događanja
    • Nadolazeći događaji
    • TOP događaji
  • Putne informacije
    • Servisne informacije
      • Valuta u Hrvatskoj
      • Veterinarske ambulante
      • Zdravlje i sigurnost
    • Prometne informacije
      • Dolazak u županiju
      • Putovanje unutar županije
      • Parking
      • E punjači
      • Stanje na cestama
    • Turistički vodiči
    • Restorani
    • Smještaj
      • Hoteli
      • Apartmani
      • Kampovi
      • Robinzonski smještaj
      • Ruralni turizam
      • Ostali objekti
      • Vaš domaćin
facebook facebook instagram youtube
hrv

/

eng
search
mobile-menu-icon
mobile-menu-icon
tz-karlovačke-županije

Kako Vam možemo pomoći?

Pretraži
  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Istakni poveznice
  • Vrati izvorno

Priča o kupusu

Ogulinski kupus (zelje) je autohtona sorta ogulinskoga kraja. Iako se u literaturi prvi put spominje kao “kupus ogulinski” u disertaciji Vere Mikolčević 1959. godine, uzgoj kupusa na ogulinskom području potječe iz 15. stoljeća. U sortnoj listi poljoprivrednog bilja Republike Hrvatske “kupus ogulinski” nalazi se od njezinog uvođenja, odnosno od 60-ih godina prošlog stoljeća, i to u skupini domaćih sorti. Zbog posebnih obilježja poljoprivrednog zemljišta “koja su oni i njihovi pradjedovi s velikim trudom iskrčili i pretvorili u pitomu zemlju” (Povelja  kralja Leopolda I. od 24. rujna 1668.), sorta ogulinskog zelja osobito je pogodna za kiseljenje. Istraživanja su pokazala da jedino u Ogulinskom polju sorta ogulinskoga kupusa ima dobar prinos i za kiseljenje važne osobine: svježa glavica zelja je okruglog oblika s tankim, gorkastim listovima.

Hranjiva i ljekovita svojstva

Iako se dugo smatralo da je to hrana siromašnih, spoznaja da je kiselo zelje prava mala riznica visokovrijednih hranjivih i ljekovitih sastojaka, vitamina, minerala te elemenata u tragovima i balastnih tvari dala je kiselom zelju posebnu ulogu u prehrani i očuvanju zdravlja. Njegovu ljekovitost poznavali su još u davna vremena i Kinezi, koji su ga “izumili” i preporučali za vječno zdravlje, te Grci i Rimljani. Kiselo zelje ne samo da ima izuzetna prehrambena, već i ljekovita svojstva: osvježava duh i djeluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorištavanju bjelančevina; jača otpornost (imunitet) tijela; potiče izmjenu tvari u mozgu i živcima te željeza u krvi; pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca; potiče rad stanica i pomlađuje ih; pomaže pri izgradnji kostiju; uravnotežuje količinu masnih tvari i kolesterola u krvi, a isto tako potiče i metabolizam masnih stanica; povećava snagu mišića; doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Tajna je u dodatku soli

Stanovništvo Ogulina zelje je kiselilo u hrastovim ili jelovim kacama, prenoseći recepturu s koljena na koljeno. Zelje se obično kiselilo u rujnu. U kacu, koja se čuvala u podrumu, stavljao se red naribanog zelja, pa red glavica. Naribano zelje su nakon soljenja u kaci najčešće djeca dobro ugazila – sve dok zelje zahvaljujući djelovanju soli nije pustilo sokove. Na to bi se polagale glavice kojima bi se izrezao korijen i stavljala se sol. Tajna dobro kiseljenog zelja je upravo u postotku dodane soli. Postupak bi se ponavljao do punjenja kace. Na napunjenu kacu stavljale su se daščice i teži kamen, koji je sadržaj kace pritiskao tako da na površini bude tekućina – rasol. Zbog boljeg okusa, boje i postojanosti kiselog zelja, stavljalo se malo kukuruznih zrna. Postupak kiseljenja trajao je od 45 do 60 dana.

Naslovna fotografija: Laker

previous-button next-button
tz-karlovačke-županije
croatia full of life
KONTAKT

Haulikova 14

47000 Karlovac

OIB: 53888549010

TEL: +385 95 615 3200

EMAIL: info@tzkz.hr

TURISTIČKA ZAJEDNICA
Vijesti Kontakt Dokumenti PRESS
POSJETI NAŠE KANALE
youtube facebook instagram

PRAVILA O KOLAČIĆIMA PRAVILA PRIVATNOSTI UVJETI KORIŠTENJA IZJAVA O DIGITALNOJ PRISTUPAČNOSTI

 
Izrada Novena