• Destinacije
    • Gradovi i općine
    • Atrakcije
    • Stari gradovi
  • Što raditi
    • Aktivni odmor
    • Izleti s djecom
    • Enogastronomija
      • Gastronomija
      • Vinarije i destilerije
    • API turizam
    • Sport i rekreacija
    • Vjerski turizam
      • Nacionalno svetište svetog Josipa
      • Svetkovine
    • Kongresi i skupovi
    • Kultura i umjetnost
    • Kad putovati?
      • Proljeće
      • Ljeto
      • Jesen
      • Zima
  • Događanja
    • Nadolazeći događaji
    • TOP događaji
  • Putne informacije
    • Servisne informacije
      • Valuta u Hrvatskoj
      • Veterinarske ambulante
      • Zdravlje i sigurnost
    • Prometne informacije
      • Dolazak u županiju
      • Putovanje unutar županije
      • Parking
      • E punjači
      • Stanje na cestama
    • Turistički vodiči
    • Restorani
    • Smještaj
      • Hoteli
      • Apartmani
      • Kampovi
      • Robinzonski smještaj
      • Ruralni turizam
      • Ostali objekti
      • Vaš domaćin
facebook facebook instagram youtube
hrv

/

eng
search
mobile-menu-icon
mobile-menu-icon
tz-karlovačke-županije

Kako Vam možemo pomoći?

Pretraži
  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Istakni poveznice
  • Vrati izvorno

Sarma s belim žgancima

Sastojci (za 4 osobe):

  • 200 g mljevene janjetine
  • 200 g mljevene svinjetine
  • 100 g ječmene kaše
  • 50 g slanine
  • 30 g luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 30 ml ulja
  • 1 glavica ogulinskog kiselog zelja
  • papar, sol
  • 1 jaje
  • 2 g slatke mljevene crvene paprike
  • 20 g koncentrata rajčice
  • 30 g glatkog brašna

 
Bijeli žganci:

  • 800 g krumpira
  • 200 g glatkog brašna
  • sol

Mljeveno meso izmiješajte s ječmenom kašom koja je prethodno par sati namakana u vodi. Dodajte usitnjenu slaninu, sol , papar, usitnjeni luk i češnjak, jaje te sve zajedno dobro izmiješajte.

Od glavice kiselog zelja odvojite osam većih i ljepših listova, a ostatak zelja sitno narežite. Smjesu podijelite u osam jednakih dijelova. Svaki stavite na sredinu  lista zelja i oblikujte u sarmu. Dno posude za kuhanje sarme pokrijte dijelom narezanog zelja. Povrh zelja u krug, složite pripremljene sarme jednu do druge. Sarme pokrijte preostalim narezanim zeljem, podlijte vodom toliko da pokrijete sadržaj u zdjeli i kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata. Povremeno protresite posudu i po potrebi dolijte mlake vode. Potkraj kuhanja, umiješajte zapršku koju ćete pripremiti tako da na zagrijanom ulju popečete brašno dok se ne zažuti, a zatim dodajte crvenu paprika i koncentrat rajčice. Prokuhajte još nekoliko minuta uz miješanje. Za bijele žgance, krumpir ogulite, narežite na kocke pa ga kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi dok se ne raskuha. Nakon toga, krumpir nastavite kuhati na laganoj vatri istovremeno ga gnječeći zajedno s vodom u kojoj se kuha dodajući glatko brašno. Uz neprekidno miješanje, kuhajte oko sat vremena. Uz domaću sarmu s ogulinskim zeljem poslužite bijele žgance od krumpira.

Za piće uz ovo jelo preporučamo:

  • Bijelo vino – Pinot sivi, Kerner
previous-button next-button
tz-karlovačke-županije
croatia full of life
KONTAKT

Haulikova 14

47000 Karlovac

OIB: 53888549010

TEL: +385 95 615 3200

EMAIL: info@tzkz.hr

TURISTIČKA ZAJEDNICA
Vijesti Kontakt Dokumenti PRESS
POSJETI NAŠE KANALE
youtube facebook instagram

PRAVILA O KOLAČIĆIMA PRAVILA PRIVATNOSTI UVJETI KORIŠTENJA IZJAVA O DIGITALNOJ PRISTUPAČNOSTI

 
Izrada Novena