“Barać Forest Trail” organizira Atletski klub (AK) “Plitvice” u suradnji s Javnom ustanovom (JU) “Baraćeve špilje”. Područje održavanja traila je zaštićeni krajobraz Baraćevih špilja kod sela Nova Kršlja nedaleko Rakovice i Nacionalnog parka “Plitvička jezera”. Trail je prvi puta održan 2018. godine. Trail-trkači mogu iskušati svoje mogućnosti na jednoj od tri ponuđene utrke. Start (cilj) im je na izletištu Baraćevih špilja, gdje se održavaju i utrke primjerene djeci vrtićkog, predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. “Barać Forest Trail” je trail za cijelu obitelj.

Staza “Zerca traila” (4-5 kilometara, oko 150 metara uspona) je kružna, s manjim usponima, namijenjena početnicima i rekreativcima te služi približavanju ljepota traila. U neposrednoj blizini starta (cilja) nalazi se izvor Baraćevac te ulazi u Donju, Gornju i Novu Baraćevu špilju. Kružna staza “Šišmiš traila” (14 kilometara, oko 500 metara uspona) prikladna je za trkačke pustolove. I ona prolazi brdovitim šumskim predjelima, ali izlazi i na vidikovce s kojih se pogled proteže na cijelo rakovičko područje. Staza “Bunika traila” (26-27 kilometara, umalo 1 kilometar uspona) prikladna je za iskusnije i spremnije trkače. Odvija se kružno kroz šumovite predjele u kojima vladaju mir i tišina; netaknuta priroda pobuđuje u trkačima doživljaj iskonske divljine.

Sudionici traila, između ostalog, sudjeluju u bogatoj tomboli, na dan utrke imaju besplatnu obiteljsku ulaznicu za obilazak turistički uređene Gornje Baraćeve špilje uz pratnju stručnog vodiča te značajne popuste za posjetu obližnjim turističkim rančevima i adrenalinskom parku (uz spuštanje zipline-om) te vožnju quadovima. Djeci je za igru na raspolaganju čista i nedirnuta priroda te uređena igrališta uz start (cilj) traila. I “BaraćForest Trail” uvršten je u godišnji kalendar trailova KontinenTrail lige središnje Hrvatske.

Obavijesti: Atletski klub (AK) “Plitvice” (www.facebook.com/A.K.Plitvice/), KontinenTrail liga (kontinentrail.run, www.facebook.com/KontinenTrailLiga/), Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica (baraceve-spilje.hr)