GASTRONOMIJA KARLOVAČKE REGIJE
Priroda karlovačkoga kraja doista je oduvijek darežljiva: od najrazličitijih vrsta riječnih riba Kupe, Korane, Mrežnice ili Dobre, do divljači i gljiva iz naših šuma. Pridodamo li tome vrijedni stoljetni rad ljudskih ruku na plodnoj zemlji, dobit ćemo neobično zanimljiv „temeljac“ za fantastično ukusna izvorna jela, bazirana na lokalno proizvedenim namirnicama
Odakle započeti? Možda od prežganih juha, kisele juhe s trajbanim jajima, guste juhe od vrganja, mesnih juha s domaćim rezancima, pa zatim nastaviti s pečenim koljenicama, butovima i prsima, pohanim mesom od peradi, kunićem u saftu s klinčićima. Tu su brojni riblji specijaliteti, ponajprije šaran, štuka, som ili smuđ spremani na razne tradicijske načine, variva od graha, ogulinskoga kiselog zelja i razne kaše od žitarica, samonikle gljive, te pravi domaći deserti – knedle od šljiva ili bazlamača. Sigurno niste znali da je najduža savijača (“štrudla”) na svijetu, od 1479,38 cm, upisana u Guinnessovu knjigu rekorda, ispečena upravo u našem kraju! Ne smijemo, naravno, zaboraviti ni raznovrsne autohtone sireve izrađene u našim mini-siranama, dugorešku žuljicu i slunjsku masnicu.
Ova tradicijska jela samo su dio široke ugostiteljske ponude, i rezultat rada vrijednih i nadarenih kuhara kao promicatelja gastronomske kulture. Sve je više i restorana s oznakom TRAD FOOD SPOT u kojima gost može naručiti tradicijska jela ovoga kraja.
Mnogo je razloga da gost gurman, ogladnjeli turist ili putnik-namjernik bude itekako zadovoljan ponudom hrane na našem stolu jer, ostavši u pamćenju, miris i okus lokalnog specijaliteta vratit će, nadamo se, gosta ponovno za taj stol.
POSJETITE NAS, OPUSTITE SE U MIRNOME OKRUŽENJU I UŽIVAJTE U IZVORNIM OKUSIMA NAŠEG KRAJA
Predjela
Basa s projom
Mlijeko zagrijte do vrenja, a zatim ga ohladite tako da da bude toplo, ali ne prevruće. U toplo mlijeko umiješajte jogurt. Posudu pokrijte poklopcem i omotajte u krpu ili platneni stolnjak da se mlijeko brže skiseli. Ostavite na toplom mjestu da se kiseli...
Pladanj Frankopan
Pršut i kobasice narežite na tanke ploške. Sir škripavac i domaći dimljeni sir narežite na trokutiće. Svježi sir pomiješajte s kiselim vrhnjem, malo posolite i oblikujte u kuglicu.Narezani pršut, kobasice i sir složite na pladanj za posluživanje. U sredinu...
Ogulinski klipići
Izmrvljeni kvasac stavite u malo toplog mlijeka u kojem ste otopili žličicu šećera i dodali malo brašna, a zatim ga ostavite dizati na toplom mjestu. Brašno prosijte, dodajte sol, ulje, žlicu svinjske masti i dignuti kvasac pa s mlijekom umijesite mekano...
Juhe
Juha od vrganja
Suhe vrganje namočite u toploj vodi. Na zagrijanoj svinjskoj masti popecite sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte cijeli češnjak i lovor. Kad luk omekša i počne se pretvarati u pire, dodajte narezane svježe vrganje, suhe vrganje i krumpir...
Glavna jela
Janjetina ispod peke
Meso natrljajte solju, premažite svinjskom mašću i stavite u lim za pečenje. Luk, mrkvu, papriku i rajčicu narežite na veće komade, posolite, popaprite i promiješajte. Pripremljeno povrće poslažite oko mesa, prelijte s otprilike 500 ml vruće vode, stavite...
Nabodeni srneći but s njokima od bundeve
Srneći but koji je prethodno odstajao 24 sata u marinadi za divljač, nabodite špekom pa ga sa svih strana zapecite na vrućoj svinjskoj masti. Dodajte korjenasto povrće, suhe šljive i rajčicu (sve narezano na veće komade) te lovor i ljutu papričicu.Lagano...
Sarma s belim žgancima
Mljeveno meso izmiješajte s ječmenom kašom koja je prethodno par sati namakanau vodi. Dodajte usitnjenu slaninu, sol , papar, usitnjeni luk i češnjak, jaje te sve zajedno dobro izmiješajte.Od glavice kiselog zelja odvojite osam većih i ljepših listova, a...
Deserti
Torta od kestena
Jaja i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i kakao. Sve dobro izmiksajte, ulijte u namašćen i pobrašnjen kalup za tortu i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.Za to vrijeme pripremite kremu od kestena. Kesten...
Štrudla od jabuka
Priprema: Od brašna, ulja, octa, soli i mlake vode umijesite glatko tijesto koje potom podijelite na dva jednaka dijela. Tijesta pokrijte pa ih ostavite da odstoje oko jedan sat. Nadjev pripremite tako da jabuke očistite od kore i koštica, naribajte ih,...
Knedle sa šljivama
Priprema: Kuhani krumpir protisnite, dodajte mu brašno, izmiješajte, dodajte jaje i maslac te zamijesite u kompaktno tijesto. Šljivama izvadite koštice, svaku umotajte u tijesto pa oblikujte kuglicu sa šljivom u sredini. Takve kuglice kuhajte u puno kipuće...