Suhe vrganje namočite u toploj vodi. Na zagrijanoj svinjskoj masti popecite sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast.  Dodajte cijeli češnjak i lovor. Kad luk omekša i počne se pretvarati u pire, dodajte narezane svježe vrganje, suhe vrganje i krumpir narezan na sitne kockice.

Sve zajedno miješajući pirjajte na laganoj vatri, podlijete vinom i nastavite pirjati dok vino ne ispari te ostane samo aroma. Nakon toga pospite brašnom, lagano upržite, zalijte temeljcem i nastavite kuhati dok svi sastojci ne omekšaju, a juha postane kremasta.

Juhu od vrganja pospite nasjeckanim peršinom i poslužite s kiselim vrhnjem.

 

Za piće uz ovo jelo preporučamo:

Karlovačko pivo

Sastojci: (za 4 osobe)

  • 8 g suhih vrganja
  • 100 g svježih vrganja
  • 50 g svinjske masti
  • 100 g luka
  • 1 lovorov list
  • 100 ml bijelog vina
  • 1 češanj češnjaka
  • papar, sol
  • peršinovo lišće
  • 40 g brašna
  • 200 g krumpira
  • 1l povrtnog temeljca