Mljeveno meso izmiješajte s ječmenom kašom koja je prethodno par sati namakana
u vodi. Dodajte usitnjenu slaninu, sol , papar, usitnjeni luk i češnjak, jaje te sve zajedno dobro izmiješajte.
Od glavice kiselog zelja odvojite osam većih i ljepših listova, a ostatak zelja sitno narežite. Smjesu podijelite u osam jednakih dijelova. Svaki stavite na sredinu lista zelja i oblikujte u sarmu. Dno posude za kuhanje sarme pokrijte dijelom narezanog zelja. Povrh zelja u krug, složite pripremljene sarme jednu do druge. Sarme pokrijte preostalim narezanim zeljem, podlijte vodom toliko da pokrijete sadržaj u zdjeli i kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata. Povremeno protresite posudu i po potrebi dolijte mlake vode. Potkraj kuhanja, umiješajte zapršku koju ćete pripremiti tako da na zagrijanom ulju popečete brašno dok se ne zažuti, a zatim dodajte crvenu paprika i koncentrat rajčice. Prokuhajte još nekoliko minuta uz miješanje.
Za bijele žgance, krumpir ogulite, narežite na kocke pa ga kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi dok se ne raskuha. Nakon toga, krumpir nastavite kuhati na laganoj vatri istovremeno ga gnječeći zajedno s vodom u kojoj se kuha dodajući glatko brašno. Uz neprekidno miješanje, kuhajte oko sat vremena.
Uz domaću sarmu s ogulinskim zeljem poslužite bijele žgance od krumpira.
Za piće uz ovo jelo preporučamo:
Bijelo vino – Pinot sivi, Kerner
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 200 g mljevene janjetine
- 200 g mljevene svinjetine
- 100 g ječmene kaše
- 50 g slanine
- 30 g luka
- 1 režanj češnjaka
- 30 ml ulja
- 1 glavica ogulinskog kiselog zelja
- papar, sol
- 1 jaje
- 2 g slatke mljevene crvene paprike
- 20 g koncentrata rajčice
- 30 g glatkog brašna
Bijeli žganci:
- 800 g krumpira
- 200 g glatkog brašna
- sol