Mljeveno meso izmiješajte s ječmenom kašom koja je prethodno par sati namakana

u vodi. Dodajte usitnjenu slaninu, sol , papar, usitnjeni luk i češnjak, jaje te sve zajedno dobro izmiješajte.

Od glavice kiselog zelja odvojite osam većih i ljepših listova, a ostatak zelja sitno narežite. Smjesu podijelite u osam jednakih dijelova. Svaki stavite na sredinu  lista zelja i oblikujte u sarmu. Dno posude za kuhanje sarme pokrijte dijelom narezanog zelja. Povrh zelja u krug, složite pripremljene sarme jednu do druge. Sarme pokrijte preostalim narezanim zeljem, podlijte vodom toliko da pokrijete sadržaj u zdjeli i kuhajte na laganoj vatri oko 2 sata. Povremeno protresite posudu i po potrebi dolijte mlake vode. Potkraj kuhanja, umiješajte zapršku koju ćete pripremiti tako da na zagrijanom ulju popečete brašno dok se ne zažuti, a zatim dodajte crvenu paprika i koncentrat rajčice. Prokuhajte još nekoliko minuta uz miješanje.

Za bijele žgance, krumpir ogulite, narežite na kocke pa ga kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi dok se ne raskuha. Nakon toga, krumpir nastavite kuhati na laganoj vatri istovremeno ga gnječeći zajedno s vodom u kojoj se kuha dodajući glatko brašno. Uz neprekidno miješanje, kuhajte oko sat vremena.

Uz domaću sarmu s ogulinskim zeljem poslužite bijele žgance od krumpira.

Za piće uz ovo jelo preporučamo:
Bijelo vino – Pinot sivi, Kerner

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 200 g mljevene janjetine
  • 200 g mljevene svinjetine
  • 100 g ječmene kaše
  • 50 g slanine
  • 30 g luka
  • 1 režanj češnjaka
  • 30 ml ulja
  • 1 glavica ogulinskog kiselog zelja
  • papar, sol
  • 1 jaje
  • 2 g slatke mljevene crvene paprike
  • 20 g koncentrata rajčice
  • 30 g glatkog brašna
  •  

Bijeli žganci:

  • 800 g krumpira
  • 200 g glatkog brašna
  • sol