Srneći but koji je prethodno odstajao 24 sata u marinadi za divljač, nabodite špekom pa ga sa svih strana zapecite na vrućoj svinjskoj masti. Dodajte korjenasto povrće, suhe šljive i rajčicu (sve narezano na veće komade) te lovor i ljutu papričicu.

Lagano pirjajte u poklopljenoj posudi u vlastitom soku. Nakon 45 minuta počnite podlijevati temeljcem. Potkraj pirjanja dodajte crno vino. Kad meso omekša izvadite ga iz posude, povrće usitnite štapnim mikserom da se dobije fini umak i po potrebi ga posolite.

Priprema njoka: Bundevu očistite od kore i koštica, skuhajte je u vrlo malo vode, više na pari. Tako kuhanu bundevu protisnite, dodajte kukuruzno i oštro brašno, maslac i jaje te zamijesite kompaktno tijesto. Od pripremljenog tijesta oblikujte njoke koje potom skuhajte u puno posoljene vode.

Srneći but narežite na tanke odreske, prelijte umakom, a uz njega poslužite kuhane njoke od bundeve.

Za piće uz ovo jelo preporučamo:

  • Crno vino – Pinot crni, Zweigelt

(za 6 osoba)

Sastojci:

  • 1,2 kg srnećeg buta bez kostiju
  • 200 g špeka
  • 500 g luka
  • 200 g mrkve
  • 100 g celera
  • 200 g svježe rajčice
  • 100 g suhih šljiva
  • 100 g svinjske masti
  • 2 lista lovora
  • 1 ljuta papričica
  • 300 ml crnog vina
  • 1l mesnog temeljca
  • sol

Njoki od bundeve:

  • 500 g bundeve
  • 100 g kukuruznog brašna
  • 50 g maslaca
  • 2 jaja
  • sol