Priprema:
Kuhani krumpir protisnite, dodajte mu brašno, izmiješajte, dodajte jaje i maslac te zamijesite u kompaktno tijesto.
Šljivama izvadite koštice, svaku umotajte u tijesto pa oblikujte kuglicu sa šljivom u sredini. Takve kuglice kuhajte u puno kipuće blago posoljene vode dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite ih, pa ih uvaljajte u mješavinu šećera, oraha i krušnih mrvica koje ste prethodno upržili na laganoj vatri.
Uz tople knedle poslužite umak od vanilije i preljev ili pire od šumskog voća.
Umjesto šljiva možete koristiti i marelice.
Za piće uz ovo jelo preporučamo:
Bijelo vino – Pinot bijeli, Muškat

Sastojci:

400 g oštrog brašna
400 g krumpira
1 jaje
50 g maslaca
100 g šećera
50 g oraha
100 g krušnih mrvica
broj šljiva prema željenom broju knedli