• Sačuvani brojni stari gradovi: Ozalj, Bosiljevo, Ogulin, Dubovac, Ribnik i Novigrad,
  • bogata sakralna baština (brojne crkve i kapelice diljem županije),
  • povijesne ceste,
  • neobični mostovi (dvokatni most u Tounju i najduži drveni most u Hrvatskoj kod Mrežničkog Briga),
  • bogate arheološke zbirke u muzejima u Karlovcu, Ogulinu i Ozlju.

Gradski muzej Karlovac

Gradski muzej Karlovac osnovan je 1904. godine, a od 1953. godine smješten je u najstarijoj gradskoj zgradi, kuriji na Strossmayerovom trgu. Kuriju je 1630. godine dao podignuti zapovjednik tvrđave Karlovac, general Vuk Frankopan. Muzej danas raspolaže zbirkom od 18 tisuća predmeta. Između ostaloga, posjeduje najbogatiju zbirku prapovijesne figurativne umjetnosti u Hrvatskoj: zbirka od oko 500 glinenih idola iz starijeg željeznog doba potječe s arheološkog nalazišta Turska kosa kraj Topuskog.

Zavičajni muzej Ogulin

Zavičajni muzej u Ogulinu smješten je u prostorijama starog grada Ogulina (Frankopanski kaštel). Otvoren je 1967. godine. Obuhvaća arheološku, etnografsku, planinarsko-alpinističku zbirku i zbirku starog oružja, spomen-sobu književnice Ivane Brlić-Mažuranić, izložbu akademskog slikara Stjepana Galetića (oboje su rodom iz Ogulina) i druge vrijedne sadržaje. U 2008. godine obnovljenoj kapelici svetog Bernardina izložena je restaurirana nadgrobna ploča Stjepana Frankopana iz 15. stoljeća.

Zavičajni muzej Ozalj

Zavičajni muzej Ozalj osnovan je 1971. godine. Smješten je u starom gradu Ozlju. Sadrži vrijednu arheološku, kulturno-povijesnu, sakralnu i etnografsku zbirku. Izlošci pričaju o povijesti ozaljskog kraja unazad šest tisuća godina. Posebice se ističe priča o srednjovjekovnim plemićkim obiteljima Frankopan i Zrinski, pavlinskom redu u samostanu u Sveticama, te gradnji hidroelektrane (“munjara”) na Kupi 1908. godine. Tu je i galerija slika najznačajnije hrvatske akvarelistice s kraja 19. i početka 20. stoljeća Slave Raškaj.

Muzejska zbirka Franjevačkog samostana u Karlovcu

U muzejskoj zbirci Franjevačkog samostana u Karlovcu ističu se barokne slike i oltarne skulpture franjevaca nastale od 17. do 19. stoljeća. U zbirci se čuvaju i liturgijsko posuđe, svijećnjaci i slični predmeti umjetničkog obrta. Posebno su vrijedni augsburški radovi od srebra: pokaznica karlovačkog generala Josipa Herbertsteina iz 1684. godine i kadionica s kraja 17. stoljeća. Porculan i namještaj uglavnom su bečki radovi iz 19. stoljeća. Knjižnica sadrži rijetka izdanja vezana uz rad franjevačke gimnazije u Karlovcu od 17. do 19. stoljeća.

Muzej domovinskog rata

Zbirka oružja Domovinskog rata u Karlovcu

Karlovačka četvrt Turanj, u borbama od 1991. do 1995. godine posve razorena, prozvana je “Mali Vukovar”. Na prvoj crti bojišta gdje je obranjen Karlovac, 2002. godine otvorena je jedina hrvatska zbirka oružja Domovinskog rata na otvorenom. Sadrži 20-ak izložaka koji plijene pažnju: borbeni zrakoplov, tenkovi, oklopna vozila, topovi… “Muzej” čine i razrušene vojne zgrade, građene na mjestu prve predstraže Karlovca (turan(j), od njemački Thurn – toranj) iz 1580. godine.