Planinarske kuće

Planinarski domovi su otvoreni vikendom, blagdanima ili stalno i u pravilu pružaju mogućnost prehrane i okrepe. Objekti koji su otvoreni samo nedjeljom, ali ne i subotom ne smatraju se planinarskim domovima, nego planinarskim kućama.

Planinarske kuće (u užem smislu) otvorene su samo povremeno ili po dogovoru s planinarskim udrugama koje skrbe o njima. Za posjet planinarskim kućama potrebno je na vrijeme provjeriti hoće li biti otvorene, odnosno pravovremeno najaviti upravljaču svoj dolazak.

Planinarska skloništa su nezaključane, stalno otvorene i neopskrbljene kuće u kojima se može prenoćiti bez prethodne najave onome tko njima upravlja. Za noćenje u planinarskim skloništima treba sa sobom ponijeti podložak i vreću za spavanje.

Planinarske domove, kuće i skloništa lako je razlikovati od drugih objekata u planinama po standardiziranim plavim natpisnim pločama na pročelju. Ispod znaka HPS a na ploči su bijelim slovima ispisani vrsta i ime kuće, nadmorska visina i naziv onoga tko upravlja.

U svim planinarskim domovima i kućama u Hrvatskoj, uz predočenje članske iskaznice, planinari imaju 50 posto popusta za punu cijenu noćenja, a drugi (neplaninarski) objekti najčešće ne daju popust planinarima. Noćenje u planinarskim skloništima je u pravilu besplatno.

Izvori: Hrvatski planinarski savez (https://www.hps.hr/info/planinarske-kuce/), Planinarski portal (https://planinarski-portal.org/planinarski-domovi/)

 

 

Lista planinarskih objekata

Planinarski dom “Boris Farkaš” (700 mnv), Sekulići

Planinarski dom nalazi se u selu Sekulići, južno od najvišeg vrha Žumberačkog gorja Sveta Gera. Planinarsko društvo (PD) “Trešnjevka – Monter” iz Zagreba (čiji je danas sljednik istoimeni planinarski sportski klub) otvorilo ga je 1989. godine, nakon dvogodišnje obnove stare seoske kuće koja je prethodnom vlasniku služila kao kuća za odmor.

Dom ima kuhinju i cisternu s vodom te je priključen na električnu mrežu. U prizemlju je blagovaonica i soba domara, a u potkrovlju skupna spavaonica. Dom je važna točka na uzdužnom planinarskom putu kroz Žumberačko gorje. Od doma pruža se lijep vidik na Karlovačko Pokuplje.


Otvoren: vikendom od 1.5. do 30. 9., zimi po dogovoru
Opskrbljen: pićem
Mjesta za noćenje: 20
Prilaz vozilom: iz Sošica ili iz Vivodine u Radatoviće pa 2 km užom asfaltnom cestom do doma na početku Sekulića
GPS koordinate: N 45.7304, E 15.3067
Zemljovidi: 07 Žumberačko gorje, 1:25000 (SMAND d.o.o., 2010.); Žumberak – Samoborsko gorje: turistička karta, 1:50000 (Javna ustanova “Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje”, 2017.)
Okolni vrhovi i planinarske kuće: Sveta Gera (1178 mnv) 2 sata, pl. kuća “Vodice” (830 mnv) 2:45 sati
Domom upravlja: Planinarski športski klub (PŠK) “Trešnjevka – Monter”
Obavijesti: Ljerka Farkaš +385 91 1417 901, +385 1 6522 984 (PŠK “Trešnjevka – Monter” nema mrežne stranice)

Planinarska kuća “Vodice”* (830 mnv), Pliješ

Planinarsku kuću sagradilo je Planinarsko društvo (PD) “Dubovac” iz Karlovca od 1959. do 1962. godine, nadogradilo ju je i proširilo od 1978. do 1985., a nakon Domovinskog rata (1991. – 1995.) izvelo više obnova i uređenja.

Kuća se nalazi na južnim padinama vrha Pliješ. Smještena je na rubu šume, uz livadu s izvorom i potokom, te uz makadamsku cestu Sošice – Pogana jama – Petričko Selo. Raspolaže s dnevnim boravkom, kuhinjom i dvije spavaonice. Opremljena je električnom energijom (solarni paneli), a vodu osigurava iz potoka (ljeti povremeno presušuje).

Uz kuću prostrana je terasa, a podno nje drveni stolovi i klupe. Kuća je važna točka na uzdužnom planinarskom putu kroz Žumberačko gorje, ali i ishodište lijepih planinarskih izleta (vrhovi Pliješ, Ječmište, Ravna gora i Sveta Gera te slap Sopote).


Otvorena: od 1.5. do 31.10. vikendom i praznicima, ostale dane po dogovoru
Opskrbljena: pićem (hrana po dogovoru)
Mjesta za noćenje: 20
Prilaz vozilom   iz Sošica desno 200 m, pa lijevo 2 km do šumskog križanja Tratine, odatle desno 3 km makadamskom cestom do kuće
GPS koordinate: N 45.7647, E 15.3800
Zemljovidi: 07 Žumberačko gorje, 1:25000 (SMAND d.o.o., 2010.); Žumberak – Samoborsko gorje: turistička karta, 1:50000 (Javna ustanova “Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje”, 2017.)
Okolni vrhovi i planinarske kuće: Pliješ (977 mnv) 20 min, slap Sopote 40 min, Ječmište (976 mnv) 1:15 sati, Ravna gora (preko Pliješa, 1001 mnv) 2 sata, Sveta Gera (preko Boljare, 1178 mnv) 2:30 sati; planinarski dom “Boris Farkaš” (700 mnv) 2:45 sati
Kućom upravlja: Planinarsko društvo (PD) “Dubovac”
Obavijesti: Planinarsko društvo (PD) “Dubovac” (www.pd-dubovac.hr/pl-kuca-vodice/)
* Planinarska kuća nalazi se na području Zagrebačke županije, ali blizu sjeverozapadnog dijela Žumberačkog gorja koji pripada Karlovačkoj županiji.

Muzej planinarstva i ekspedicionizma grada Karlovca (199 mnv)

Muzej planinarstva i ekspedicionizma grada Karlovca osnovao je prvi hrvatski explorer klub, Centar za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu (CEIK) “Braća Seljan”, uz podršku Planinarskog saveza grada Karlovca (PSGK). Nalazi se u “Vili Anzić”, kojom upravlja CEIK “Braća Seljan”, smještenoj na uzvišenju jugozapadno od caffe bara “Car” u Ulici Borlin 59. Muzej je otvoren 15. ožujka 2016. godine.

Muzejsku zbirku čini više stotina prikupljenih povijesnih dokumenata i darovanih predmeta planinarske, alpinističke, speleološke, spasilačke i ekspedicionističke opreme, koju su koristili Karlovčani i neki od vodećih ekspedicionista Hrvatske u istraživanjima, poduhvatima i pustolovnim pohodima diljem svijeta. Zbirka sadrži i izloške dobivene od nekolicine hrvatskih sportskih velikana, promicatelja grada Karlovca i Republike Hrvatske.

Otvaranjem Muzeja odana je posebna počast i poštovanje braći Mirku (1871. – 1913.) i Stjepanu Seljanu (1875. – 1936.) iz Karlovca, vodećim Hrvatima istraživačima nepoznatih krajeva. Od 1899. godine vodili su ekspedicije u Africi te Južnoj i Srednjoj Americi, gdje su proveli brojna geomorfološka, geološka, minerološka, hidrološka, klimatološka, etnografska i druga znanstvena istraživanja. Vođen strašću otkrivanja nepoznatih predjela, civilizacija i kultura, Mirko umire pod nerazjašnjenim okolnostima u ekspediciji u Peru 1913. godine.


GPS coordinate: N 45.5058 , E 15.5101
Radno vrijeme Muzeja: po dogovoru
Zbirkom upravlja: Centar za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu (CEIK) “Braća Seljan”
Obavijesti: Centar za ekspedicionizam, istraživanje i kulturu (CEIK) “Braća Seljan” (www.facebook.com/CeikBracaSeljan)

Planinarska kuća “Ivanova hiža” (188 mnv), Priselci

Planinarska kuća nalazi se uz rub šume u selu Priselci (zaselak Smukavići). Drvenu seosku kuću koju je na korištenje dobilo od privatne vlasnice, Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) “Martinšćak” iz Karlovca obnovilo je i otvorilo 2005. godine.

U prizemlju kuće su mala kuhinja i drvarnica, a na katu dnevni boravak i spavaonica. Ispred i iza kuće nalaze se klupe za odmor. Od kuće se pruža vidik prema brdu Vodenica kod Ozlja te na Žumberačko gorje. Ugodnom kraćom šetnjom, za oko 15 minuta, stiže se do rijeke Dobre i njezinog ušća u Kupu.


Otvorena: vikendom od 1.4. do 31.10.
Opskrbljena: po dogovoru
Mjesta za noćenje: 10, skupna spavaonica
Prilaz vozilom: iz Mahična mostom preko Kupe, pa odmah lijevo 200 m na most preko Dobre te iza mosta desno makadamskom cestom 1700 m do pl. kuće (kod lovačke čeke ravno!)
GPS coordinate: N 45.5534, E 15.4998
Zemljovidi: Obilaznica “4 rijeke karlovačke” – vodič i dnevnik (HPD “Martinšćak”, 2012.)
Okolni vrhovi i planinarske kuće: Vodenica (537 mnv): vozilom do Breznika kod Velikog Erjavca, pa pješice 25 min, pl. kuća “Zvonimir Plevnik” (190 mnv) 2:45 sati
Kućom upravlja: Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) “Martinšćak”
Obavijesti: Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) “Martinšćak” (www.hpd-martinscak.hr/kontakt/)

Planinarski dom “Zvonimir Plevnik” (190 mnv), Kalvarija

Dom, poznat i po imenu brijega Kalvarija nedaleko Karlovca na kojem se nalazi, drvena je kuća nadomak šume, na dionici obilaznice “Dubovački planinarski put” od Stativa prema Dubovcu.

Prijeratni privatni ljetnikovac u posjedu je Planinarskog društva (PD) “Dubovac” iz Karlovca od 1963. godine. Društvo ga preuređuje u “Izletište Kalvarija”, a potom u u više navrata obnavlja. Od 2000. godine nosi naziv istaknutog člana društva Zvonimira Plevnika (1901. – 1974.), zaslužnog što je Društvo kuću dobilo na korištenje.

Dom ima dnevni boravak, malu kuhinju, natkrivenu terasu sa stolvima i klupama te prostranu okućnicu. Priključen je na vodovodnu i električnu mrežu. Pokraj doma je livada pogodna za odmor.


Otvoren: od 1.4. do 30.9. vikendom, ostale dane po dogovoru
Opskrbljen: po dogovoru
Mjesta za noćenje: nema
Prilaz vozilom: asfaltnom cestom uz rimokatoličko groblje i pored starog grada Dubovca te preko Vučjaka (5,1 km od središta Karlovca) ili iz smjera Male Jelse do doma
GPS koordinate: N 45.5054, E 15.4996
Zemljovidi: “Dubovački planinarski put” – vodič i dnevnik (PD “Dubovac”, 1987.); Karlovac – Duga Resa: turističko-planinarski zemljovid, 1:25000 (Hrvatska gorska služba spašavanja, 2014.)
Okolni vrhovi i planinarske kuće: Vinica (321 mnv) 3:15 sati, pl. kuća “Mladen Polović” (309 mnv) 3:10 sati, pl. kuća “Ivanova hiža” (188 mnv) 2:45 sati
Domom upravlja: Planinarsko društvo (PD) “Dubovac”
Obavijesti: Planinarsko društvo (PD) “Dubovac” (www.pd-dubovac.hr/pl-kuca-zvonimir-plevnik/)

Planinarska kuća “Mladen Polović” (309 mnv), Vinica

Planinarska kuća sagrađena je nadomak vrha Vinice, na mjestu odakle se ka sjeveru pruža lijep vidik prema gradu Karlovcu. Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) “Vinica” iz Duge Rese otvorilo ju je 2005. godine, nakon desetljeća duge gradnje, i nazvalo imenom svojeg člana Mladena Polovića (1966 – 1995.) koji je kao hrvatski branitelj poginuo pri završetku Domovinskog rata.

U prizemlju lijepo opremljene kuće su blagovaonica i soba dežurnog planinara, a potkrovlje je uređeno kao skupna spavaonica. Kuća je priključena na električnu mrežu te opskrbljena pitkom vodom iz cisterne. Pokraj kuće, u hladovini prostrane okućnice, nalaze se klupe za odmor, nadstrešnica i obavijesne ploče s poučnim sadržajima o prirodnim obilježjima i znamenitostima Vinice i dugoreškog kraja.


Otvorena: vikendom (od 1.4 do 31.10. od 9 do 18 sati, od 1.11. do 31.3. od 9 do 17 sati), na Tri kralja i Uskrsni ponedjeljak
Opskrbljena: jelom i pićem po dogovoru
Mjesta za noćenje: 50, skupna spavaonica
Prilaz vozilom: iz Duge Rese kod crkve Sveti Antun mostom preko Mrežnice te uz nogometno igralište Ulicom Ivana Banjavčića do kraja (odatle je loš kolni put za terenska vozila)
GPS koordinate: N 45.4463, E 15.5223
Zemljovidi: Karlovac – Duga Resa: turističko-planinarski zemljovid, 1:25000 (Hrvatska gorska služba spašavanja, 2014.); Planinarski pohod Vinica – Martinšćak “Četiri godišnja doba na Vinici” – vodič i dnevnik (HPD “Vinica”, 2008.)
Okolni vrhovi i planinarske kuće: Vinica (321 mnv) 5 min, Martinšćak (345 mnv) 2:05 sati, pl. dom “Zvonimir Plevnik” (190 mnv) 3:10 sati
Kućom upravlja: Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) “Vinica”
Obavijesti: Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) “Vinica” (www.hpd-vinica.hr/?page_id=314)

Alpinistička zbirka Zavičajnog muzeja u Ogulinu* (323 mnv)

U starom gradu Ogulinu (Frankopanskom kaštelu), u sklopu Zavičajnog muzeja Ogulina, otvoren je 1984. godine izložbeni postav o začecima i razvoju planinarstva i alpinizma u Hrvatskoj. Ogulin je izabran za smještaj i predstavljanje zbirke jer je nakon uspona na Klek 1874. sveučilišni profesor iz Graza, Johannes Frischauf, u Ogulinu predložio osnivanje Hrvatskog planinarskog društva, koje je iste godine i utemeljeno kao deveto po redu u svijetu.

Zavičajni muzej Ogulin nalazi se u središtu grada, na Trgu hrvatskih rodoljuba 2. Stari grad Ogulin, sagrađen 1500. godine, smješten je iznad 40 metara dubokog Đulinog ponora (uz Pazin u Istri, jedini je hrvatski stari grad sagrađen iznad ponora). Ponorom završava klanac rijeke Dobre, a počinje špiljski sustav Đula – Medvedica dug preko 16 kilometara.


GPS coordinate: N 45.2675 E 15.2246
Radno vrijeme Muzeja: 1. svibnja – 31. kolovoza: radnim danom 7-17 sati, subotom 8-15 sati, nedjeljom 8-13 sati; 1. rujna – 30. travnja: radnim danom 7-15 sati; zatvoren za blagdane i državne praznike; posjete izvan radnog vremena moguće su samo za organizirane skupine s više od 10 osoba uz prethodni dogovor
Zbirkom upravlja: Zavičajni muzej Ogulin
Obavijesti: Zavičajni muzej Ogulin (zavicajni-muzej-ogulin.hr)

Planinarski dom “Klek” (1000 mnv), Klek

Planinarski dom smješten je na hrptu Kleka, povrh strmih šumovitih padina, a neposredno ispod goleme Klekove vršne stijene. U prizemlju zidane zgrade dvije su blagovaonice, kuhinja i soba dežurnog planinara, a u potkrovlju spavaonice. Dom je elektrificiran, opremljen s televizorom, a ima i ugrađen hidrofor. Pitku vodu osigurava iz cisterne. Pokraj doma su klupe za odmor.

Položaj doma osobito je povoljan za penjače zbog blizine zadivljujuće vršne stijene, koja je na glasu kao “kolijevka hrvatskog alpinizma”. U oko 200 metara visokoj stijeni od 1912. godine izveden je velik broj prvenstvenih penjačkih uspona. Od doma se pruža širok vidik na Gorski kotar i Ogulinsko-plaščansku udolinu.


Otvoren: vikendom i praznicima

Opskrbljen: pićem

Mjesta za noćenje: 42

Prilaz vozilom: nema prilazne ceste, najbliži prilaz vozilom je selo Bjelsko na asfaltnoj cesti Ogulin – Jasenak

GPS koordinate: N 45.2572, E 15.1444

Zemljovidi: 11 Gorski kotar 1, 1:30000 (SMAND d.o.o., 2013.); Klek: turističko-planinarski zemljovid, 1:25000 (Hrvatska gorska služba spašavanja, 2013.)

Okolni vrhovi i planinarske kuće: pl. sklonište “Stožac” (800 mnv) 1:30 sati; Klek (1181 mnv) 30 min, Klečica (1058 mnv) 40 min

Domom upravlja: Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) “Klek”

Obavijesti: Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) “Klek” (www.hpdklek.hr/documents/24.html)

Planinarsko sklonište “Stožac” (800 mnv), Stožac

Planinarsko sklonište “Stožac” nalazi se neposredno ispod istoimenog vrha.  Drvena kućica ima peć, blagavaonicu i u potkrovlju spavaonicu. Subotom i nedjeljom “Kneja” i Stožac time postaju, i ostaju sve do danas, omiljena izletišta.Uz sklonište postavljen je i kontejner sa stolom i klupama (zaključan). Do skloništa, u ugodnom šumskom hladu, nalaze se klupe od kojih se pruža lijep vidik prema Kleku.


Otvoreno: stalno
Opskrbljeno: ne
Mjesta za noćenje: 10
Prilaz vozilom: nema prilazne ceste, najbliži prilaz vozilom je proširenje na desnom zavoju asfaltne ceste Ogulin – Bjelsko, oko 2km nakon izletišta “Kneja”
GPS koordinate: N 45.2377, E 15.1828
Zemljovidi: 11 Gorski kotar 1, 1:30000 (SMAND d.o.o., 2013.); Klek: turističko-planinarski zemljovid, 1:25000 (Hrvatska gorska služba spašavanja, 2013.)
Okolni vrhovi i planinarske kuće: Stožac (809 mnv) 1 min, vidikovac iznad Škurih draga (795 mnv) 15 min, Klek (1181 mnv) 2 sata; pl. dom”Klek” (1000 mnv) 1:30 sati
Skloništem upravlja: skupina planinara
Obavijesti: Mijo Stipetić +385 95 51 44 223, Ljerko Žanić +385 91 5093 038 (nemaju mrežne stranice)

Planinarsko sklonište “Jakob Mihelčić”* (1460 mnv), Bjelolasica

Planinarsko sklonište drvena je kućica na kamenom postolju, s peći, malom blagovaonicom i spavaonicom. Smještena je na prisojnoj strani planine, iznad Vrbovske poljane i pod samim hrptom Bjelolasice. U predvorju je spremište za drva. Uz kućicu je cisterna sa crpkom za vodu. Od skloništa pružaju se lijepi vidici na jug – na Bijele, Samarske i Kolovratske stijene te prema sjevernom Velebitu. Od skloništa je, kroz južni stjenoviti greben Bjelolasice,  1988. godine markiran izazovan “Put hrvatskih himalajaca”, osiguran čeličnom užadi (sajlama), čiji obilazak traje oko 20 minuta.


Otvoreno: stalno
Opskrbljeno: ne
Mjesta za noćenje: 12
Prilaz vozilom: nema prilazne ceste, najbliža je makadamska cesta Begovo Razdolje – Jasenak podnožjem Bjelolasice (iz B. Razdolja do Vrbovske poljane, pa još oko 900 m do proširenja uz cestu gdje počinje pl. markacija za vrh Bjelolasice)
GPS koordinate: N 45.2690, E 14.9658
Zemljovidi: 11 Gorski kotar 1, 1:30000 (SMAND d.o.o., 2013.); Velika Kapela: turističko-planinarski zemljovid, 1:25000 (Hrvatska gorska služba spašavanja, 2018.)
Okolni vrhovi i planinarske kuće: Bjelolasica (1534 mnv) 15 min; pl. kuća “Jančarica” (1239 mnv) 50 min, pl. sklonište “Ratkovo sklonište” (1174 mnv) 2:15 sati
Skloništem upravlja: Planinarsko društvo (PD) “Izletnik” – članica Odbora “Kapelskog planinarskog puta” (KPP)
Obavijesti: Planinarsko društvo (PD) “Izletnik” (www.facebook.com/PDIzletnik)