Bijela kosa* (1290 mnv)

Bijela kosa jedan je od brojnih vrhova u šumovitom prostranstvu Velike Kapele zapadno od Kleka. Prepoznatljiv je sa stare ceste Karlovac – Rijeka (povijesna cesta Lujzijana) iznad Vrbovskog.

Bijela kosa podosta je udaljena od naselja i asfaltnih cesta. Najbliži prilaz vozilom je okretište ispod Oštrog vrha (1157 mnv), uz šumsku makadamsku cestu koja se sa sjevera, od lovačke kuće “Gluhe drage” uspinje prema vrhu Mirkovica (1280 mnv). Do lovačke kuće stiže se većinom asfaltnom cestom, koja u selu Jablan skreće na jug s ceste Vrbovsko – Ravna gora. Uzduž 10 kilometara prilazne ceste, od sela Jablan do okretišta podno Oštrog vrha, na svim križanjima valja skrenuti desno.

Od okretišta, planinarska staza prvo vodi po vlaki. Potom skreće u visoku bukovu šumu uspinjući se na hrbat Bijele kose. Pritom djelomice prolazi i uz rub šume, odnosno rub iskrčene padine. Izlaskom na hrbat, staza se blago penje po uskom vršnom stjenovitom grebenu na vrh. Uspon na Bijelu kosu iz Vrbovskog, kroz sutjesku potoka Kamačnik, koji je dijelom obilaznice “Goranski planinarski put” (GPP), vrlo je zanimljiv ali i zahtjevan radi dugog uspona, a djelomično i zbog krčenja šume i zapuštenosti staze (preporuča se korištenje zemljovida i GPS-a). Najduži je uspon na Bijelu kosu s Kleka, isto na trasi GPP-a, također namijenjen iskusnim i tjelesno spremnim planinarima.

INFO:

GPS koordinate: N 45.3242, E 15.0209

Planinarski prilazi:

  • okretište ispod Oštrog vrha – Bijela kosa 40 min
  • Vrbovsko (Kamačnik) – Bijela kosa 2:45 sati
  • Pl. dom “Klek” – Bijela kosa 5:30 sati

Zemljovidi: 11 Gorski kotar 1, 1:30000 (SMAND d.o.o., 2013.); Velika Kapela: turističko-planinarski zemljovid, 1:25000 (Hrvatska gorska služba spašavanja, 2018.); “Goranski planinarski put” – vodič i dnevnik (skica, HPD “Zagreb – Matica”, 2001.)

Obavijesti: HPD “Zagreb – Matica” (zagreb-matica.hr/o-nama/planinarske-obilaznice/goranski-planinarski-put)