Hum (861 mnv)

Hum je stožasta gora koja se izdiže na sjeveroistočnoj strani Plaščanske doline. Zanimanje za planinarski uspon na Hum pokrenulo je Planinarsko društvo (PD) “Plaške glave”. Društvo je i označilo pristupnu stazu do vrha iz smjera Plaškog, a markirat će i staze iz Egića i Janja Gore.

Najkraći pješački pristup je iz sela Vukelići, smještenog istočno od ceste Ogulin – Josipdol – Plaški, kroz zaselak Egići i uz obzidani izvor Vodica. Sve tri pristupne staze sastaju se u podnožju gore, a slijedi strmiji dio uspona kroz šumu velikih bukovih i hrastovih stabala koja plijene pažnju neobičnim oblicima. Završni dio puta vodi po grebenu s kojeg se postepeno širi vidik na sve strane.

Pogled s vrha pruža se na čitavu Ogulinsko-plaščansku udolinu, kao i na okolne vrhove planinskih lanaca Velika (najviši je Belolasica, 1534 mnv, a ističe se i Klek, 1181 mnv) i Mala Kapela (najviši je Seliški vrh, 1279 mnv). Klek s Huma izgleda potpuno drugačije nego iz Ogulina, čini se manjim i potpuno uklopljenim u pozadinsku sliku planina.

INFO:

GPS koordinate: N 45.1359, E 15.3902

Planinarski prilazi:

  • Vukelići – Egići – Hum 1:30-2 sata
  • Plaški – Hum 2-3 sata
  • Janja Gora – Hum 3-4 sata

Zemljovidi: Plaški – Turistička karta s biciklističkim i pješačkim stazama (panoramski zemljovid, STEF d.o.o., 2017.)

Obavijesti: PD “Plaške glave” (www.pdplaskeglave.hr)