Plaška glava (795 mnv)

Plaška glava je gora koja se uzdiže na jugoistočnoj strani Plaščanske doline, koja je dijelom prostranije Ogulinsko-plaščanske udoline. Planinarsku stazu do vrha gore, koja dotiče i kulturno-povijesne spomenike i prirodne znamenitosti, označilo je Planinarsko društvo (PD) “Plaške glave”.

Staza počinje u selu Vera, kod malog slapa i jezerca. Isprva vodi blagim usponom po starom putu kojim je nekada prometovala uskotračna željeznica. Potom prelazi tunel Vera i uspinje se prema Gradini (635 mnv), ostacima srednjovjekovmog grada Plaški (utemeljenog na starijim građevinama, koje sežu i do prapovijesnog doba), otkrivajući vidike prema Kapeli, potoku i selu Vera te Plaškom u dolini.

Od Gradine, staza nastavlja preko male poljane do odmorišta te pored stijene “Babin zub”. Nakon uspona na sedlo između vrhova Strmac (740 mnv) i Plaška glava (795 mnv), penje se na vidikovac na Strmcu te na središnji i najviši vrh gore Plašku glavu. Dohvaća i jugoistočni Vršak (778 mnv), odakle se pruža prekrasan pogled na Blaćansko jezero, naselja Lička Jesenica i Saborsko te planinu Ličku Plješivicu.

INFO:

GPS koordinate: N 45.0465, E 15.3943

Planinarski prilazi: Vera – Gradina – Strmac – Plaška glava 2-2:30 sati

Zemljovidi: Plaški – Turistička karta s biciklističkim i pješačkim stazama (panoramski zemljovid, STEF d.o.o., 2017.)

Obavijesti: PD “Plaške glave” (www.pdplaskeglave.hr)