Klek* (1181 mnv)

Klek se uzdiže iznad Ogulinsko-plaščanske udoline, kao sjeveroistočni izdanak planinskog lanca Velika Kapela. Uz Klekovo istaknuto i prepoznatljivo obličje – palog okamenjenog diva – vezane su razne narodne predaje. Najraširenija priča da je ljubomorni bog Perun (slavenski bog gromovnik) usmrtio diva munjom kada mu se drznuo zavesti ženu. Promatrana s istoka, planina uistinu sliči divu kojem su vršni stjenoviti greben glava, a niže stijene Klečice stopala. Predanja kazuju i da je 200 metara visoka stijena Kleka okupljalište vještica u olujnim noćima. 

Planinarima je ovo predanje poziv na oprez, da se na vrh ne uspinju za nevremena i da izbjegavaju približavanje rubu stijene jer to može biti pogibeljno, posebice ako je kamenje mokro ili pod snijegom. Za lijepog vremena s istaknute gole kamene glavice vrha otvoren je vidik po cijelom obzoru, od slikovitih stijena Klečice, preko grada Ogulina i jezera Sabljaci u podnožju, do vrhova Velike i Male Kapele, Petrove gore, Ličke Plješivice, sjevernog Velebita, Risnjaka i slovenskih Alpi.

Klek odavno plijeni pozornost istraživača, izletnika, umjetnika, planinara, penjača, … Ushićen usponom na vrh, Johannes Frischauf, sveučilišni profesor iz Graza 1874. godine potaknuo je osnivanje Hrvatskog planinarskog društva. Klekova stijena bila je prva škola hrvatskih alpinista.

Do vrha Kleka vode planinarske staze sa svih strana, a najkaraći prilaz je iz sela Bjelsko na cesti Ogulin – Jasenak. Uspinjući se oštrije kroz šumu do planinarskog doma “Klek”, obilaze se i obavijesne ploče poučnih staza, geološke, botaničke i faunističke, koje svjedoče o raznolikosti i bogatstvu stijena te biljnog i životinjskog svijeta Kleka.

INFO:

GPS koordinate: N 45.2603, E 15.1455

Planinarski prilazi:

  • Bjelsko – pl. dom “Klek” – Klek 1:20 sati
  • Ogulin – “Kneja” – pl. dom “Klek” – Klek 3:30 sati
  • Hreljin Ogulinski – Vitunj – Klek 4:30 sati
  • Jasenak – Musulinski Potok – Bjelsko – pl. dom “Klek” – Klek 5:30 sati

Zemljovidi: 11 Gorski kotar 1, 1:30000 (SMAND d.o.o., 2013.); Klek: turističko-

planinarski zemljovid, 1:25000 (Hrvatska gorska služba spašavanja,

2013.); “Goranski planinarski put” – vodič i dnevnik (skica, HPD “Zagreb

– Matica”, 2001.)

Obavijesti: HPD “Klek” (www.hpdklek.hr)