Vodenica* (537 mnv)

Vodenica je osamljen brijeg koji se ističe u području između donjeg toka rijeka Kupe i Dobre. Brijeg pripada u područje plitkog krša (krasa), s brojnim ponikvama, a vrela se javljaju tek u podnožju.

Vrh je malena zaravan s livadom, dijelom obrasla s paprati, okružena lijepom brezovom šumom. Na vrhu je drveni stol s klupama, pogodno mjesto za odmor i okrijepu. Vrhu je moguće prići iz više smjerova, a najkraći vode s juga, od asfaltne ceste Hrašće – Veliki Erjavec – Svetice.

Po skretanju sa spomenute ceste za selo Breznik, put se nakon stotinu metara račva, a ka vrhu vodi lijevi odvojak. Nakon sela staza prolazi kroz šumu, uglavnom po vlaki ravnomjerno se uspinjući. Kratko vodi i po goloj sjevernoj padini (šuma je posječena), s koje se pruža vidik na Žumberačko gorje. Malo duži uspon iz sela Hrašće slijedi oznake obilaznice “Dubovački planinarski put”. Po istoj obilaznici na Vodenicu se može uspeti i sa sjeveroistoka, od starog grada Ozlja, a sa sjevera planinarskom stazom koja počinje u selu Kamanje.

INFO:

GPS koordinate: N 45.5923, E 15.4090

Planinarski prilazi:

  • Breznik (kod Velikog Erjavca) – Vodenica 25 min
  • Hrašće – Vodenica 1 sat
  • Kamanje – Vodenica 2:15 sati
  • Ozalj – Vodenica 2:15 sati

Zemljovidi: Karlovac – Duga Resa: turističko-planinarski zemljovid, 1:25000 (Hrvatska gorska služba spašavanja, 2014.); “Dubovački planinarski put” – vodič i dnevnik (skica, PD “Dubovac”, 1987.)

Obavijesti: PD “Dubovac” (pd-dubovac.hr/dubovacki-planinarski-put-dpp/), PD “Vrlovka” (www.facebook.com/PDVrlovka/)