Vinica (321 mnv)

je niska šumovita gorska kosa okružena brežuljcima i rijekama, Mrežnicom sa sjevera i Koranom s juga. Sjeverna joj je padina pokrivena bjelogoričnom šumom, a južna u donjem dijelu vinogradima žitelja Vinice i Belaja. Zbog prilično strmih padina, ali i osamljenog položaja, Vinica unatoč neznatnoj visini ima obilježje gore.

Vidik se, međutim, pruža od planinarske kuće “Mladen Polović” i telekomunikacijskog odašiljača smještenih nadomak vrha. Osim na Karlovac, koji se čini kao da je “na dlanu”, prema sjeveru lijep je vidik i na Žumberačko gorje i Medvednicu. Prosjek s južne strane otvara pogled na Klek. Vrhu i domu na Vinici može se prići planinarskim stazama s tri strane, iz Duge Rese, iz Gornjeg Mrzlog Polja Mrežničkog i iz Belajskih Poljica.

Najbliži i najlakši prilaz je iz Duge Rese; na križanju nakon mosta preko Mrežnice, kod nogometnog igrališta Nogometnog kluba “Duga Resa”. Staza se prvo uspinje Ulicom Ivana Banjavčića, do njezinog završetka, a potom makadamskim putom uz voćnjak i vodospremu te kroz šumu i uz livade. Staza iz Gornjeg Mrzlog Polja Mrežničkog kreće od mosta preko Mrežnice na cesti Karlovac – Duga Resa, desno asfaltnom cestom do Čurilović sela, a potom makadamskim putom i oštrijim usponom kroz šumu. Pristup s ceste Karlovac – Belajske Poljice – Duga Resa iz Belajskih Poljica također prvo koristi asfaltni put, a po prolazu uz vinograde i kleti, s lijepim pogledima ka jugu na Martinšćak (345 mnv) i gorice u pozadini, šumsku stazu.

INFO:

GPS koordinate: N 45.4447, E 15.5250

Planinarski prilazi:

  • Belajske Poljice – Vinica 50 min
  • Duga Resa (željeznička postaja) – pl. kuća “Mladen Polović” – Vinica 1 sat
  • Gornje Mrzlo Polje Mrežničko (most) – Vinica 1:10 sati

Zemljovidi: Karlovac – Duga Resa: turističko-planinarski zemljovid, 1:25000 (Hrvatska gorska služba spašavanja, 2014.); Planinarski pohod Vinica – Martinšćak “Četiri godišnja doba na Vinici” – vodič i dnevnik (HPD “Vinica”, 2008.)

Obavijesti: HPD “Vinica” (hpd-vinica.hr/?page_id=321)