Pohod “Crtom bojišnice” priređuje Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) “Martinšćak” iz Karlovca u povodu obilježavanja 4. listopada 1991. godine, dana u Domovinskom ratu (1991. – 1995.) kada je počeo napad na grad Karlovac. Obilazeći neka od najznačajnijih mjesta za obranu grada, sudionici pohoda upoznaju se s ulogom i doprinosom hrvatskih branitelja te odaju počast svim poginulima u obrani Karlovca.

Staza pohoda obično vodi preko vrhova brijegova Vinica (321 mnv) i Martinšćak (345 mnv), a po prolasku kroz selo Ladvenjak prelazi Koranu; sudionici se prebacuju na desnu obalu rijeke čamcom. Po ophodnji Slunjskih brda stižu na uzvisinu Šanac, sa spomen-kipom Domovinskom ratu, te naposljetku u gradsku četvrt Turanj. Na Turnju se uz spomen-obilježje prisjećaju poginulih karlovačkih branitelja, a mogu i razgledati obližnji Muzej Domovinskog rata.

Pohod je prvi puta upriličen 2015. godine. U pravilu se održava prve subote u listopadu. Ovisno o zahtjevnosti staze i trajanju obilaska, sudjeluju jedna ili dvije skupine hodača pod vodstvom planinarskih vodiča HPD-a “Martinšćak”.

Obavijesti: Hrvatsko planinarsko društvo (HPD) “Martinšćak” (www.hpd-martinscak.hr)