Zadnje nedjelje u siječnju održava se “Zimski hodočasnički pohod na Svetu Geru” od sela Sošice do najvišeg vrha Žumberačkog gorja (1178 mnv). Na tamošnjim ostacima crkvice Sveti Ilija Prorok upriličuje se liturgijsko slavlje; sveta misa okuplja više stotina planinara i hodočasnika.

Molitveni pohod prvi puta je organiziran 1994. godine, nakon poziva pape Ivana Pavla II da se u nedjelju 23. siječnja slave svete mise za mir u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. (Narodna okupljanja na Svetoj Geri održavaju se i na blagdane svetog Ilije, 1. svibnja i 20. srpnja.) Jedan od suorganizatora hodočasničkog pohoda na Svetu Geru je i Planinarsko društvo (PD) “Dubovac” iz Karlovca, čiji vodiči ga često i predvode.

Pri povratku s vrha nerijetko slijedi i posjeta planinarskoj kući “Vodice” na Pliješu, kojom Društvo upravlja, na odmor i okrijepu uz jelo i piće. Planinari znaju sudjelovati i na svetoj misi kod jame Jazovke nedaleko Sošica, s posmrtnim ostacima žrtava koje je pogubila Jugoslavenska armija krajem i po okončanju 2. svjetskog rata.

Obavijesti: Planinarsko društvo (PD) “Dubovac” (pd-dubovac.hr)