Pohod “Stazom šume i vode” pokrenulo je Planinarsko društvo (PD) “Melnica” iz Slunja, kao poklon planinarima i izletnicima koji žele upoznati i uživati u ljepotama i znamenitostima slunjskog kraja. Održava se od 2014. godine, u povodu Dana društva, prve subote u rujnu. Hoda se kružnom obilaznicom “Staza šume i vode”, od grada Slunja preko naselja mlinova Rastoka, krškog vrela Slunjčice i obronaka gore Melnice (518 mnv) natrag u središte Slunja.

Sudionici pohoda razgledavaju omiljeno turističko odredište Rastoke sa slapovima i starim mlinicama, na lepezastom ušću gdje se Slunjčica rastače u Koranu. Rijeku Koranu prelaze preko pontonskog mosta i pored Napoleonovog magazina, iz doba francuske uprave (1809. – 1813.), silaze u dolinu rječice Slunjčice. Pri tome im pogled veže drevni Slovin grad (Slunj), čije zidine se uzdižu na stjenovitoj okuci Slunjčice. Rječicu prelaze preko Moćanovog mosta i nastavljaju šetnju uzvodno, lijevom obalom, uz brzake, slapiće, otoke i nekadašnje mlinice, sve do snažnog vrela Slunjčice.

Privlačan pogled na izvor je s nedalekog vidikovca, kojeg je PD “Melnica” uredila u suradnji s Turističkom zajednicom grada Slunja. U obližnjoj kući Lovačkog društva “Korana” u pravilu slijedi predah, ali i zabava uz planinarsku zakusku, glazbu i pjesmu. Naposljetku se druženje nastavlja “u hodu”, prvi povratku u Slunj preko gorskog vidikovca podno vrha Mala Melnica (473 mnv). Na pojedinim pohodima obilaznicu se prolazi suprotnim smjerom ili se, ovisno o vremenskim prilikama, šeće samo nekim dionicama. Osim rujanske ophodnje, PD “Melnica” poziva i na “svjež i bistar” uvod u Novu godinu uz kratki uspon od Slunja do nadstrešnice podno Melnice.

Obavijesti: Planinarsko društvo (PD) “Melnica” (www.facebook.com/melnica.slunj/)