Bogato nasljeđe sirarstva

Legenda o siru

Legenda o siru kaže kako su se raznim sirevima gostili naši preci još prije 7000 ili čak 8000 godina. Prvi zapisi o siru pronađeni su u kolijevci civilizacije, “plodnom polumjesecu” smještenom između rijeka Eufrat i Tigris. Sam sir predstavlja tek jedan od mudrih načina čuvanja hrane kroz duže razdoblje.

Sve veći broj potrošača želi sireve proizvedene u malim serijama primjenom “starih” tehnologija. Tako proizvedeni sirevi u pravilu su raznovrsnijeg okusa, arome i postojanosti u odnosu na industrijski proizvedene sireve. Upravo ti sirevi, znani kao izvorni, ali i drugi proizvedeni u obiteljskim siranama  poljoprivrednih gospodarstava, dočaravaju bogatim okusima svu ljepotu i draž prirodnog okruženja u kojem su nastali. Iza svakog sira stoji poseban zeleni pašnjak i podneblje.

U bogatoj paleti sireva posebno ističemo autohtone sireve čija se proizvodnja  uspjela održati zahvaljujući entuzijazmu i upornosti sirara Karlovačke županije.

Kuhani sir

Kuhani sir uglavnom ima oblik koluta težine od 1,2 do 1,5 kilograma, svijetložute je do izrazito žute boje, a ukoliko je dimljen, i smeđe boje. Dobiven je toplinskom obradom mlijeka do temperature vrenja te dodatkom octene kiseline. Prešan je pod jakim pritiskom, cijeđen i sušen, a većim dijelom i dimljen. Proizvodi se u skoro svakom poljoprivrednom domaćinstvu koje ima proizvodnju mlijeka.

Ovaj sir ne zrije te se nakon vađenja iz kalupa može odmah koristiti.
Poseban je po mliječnom slatkastom okusu, a ukoliko je dimljen, ima okus i miris dima. Iako istinski ljubitelji sireva za ovaj sir kažu da je “prazan”, ima  poklonike koji ga rado kupuju na štandovima uz cestu. Toplinska obrada mlijeka prilikom njegove proizvodnje daje potrošaču sigurnost mikrobiološke ispravnosti.

U novije doba postoji paleta kuhanih sireva s različitim dodacima jednog ili mješavinom više začina tako da se mogu naći i kušati sirevi različitih boja, ali i zanimljivih okusa.

Sir škripavac

Sir škripavac je izvorni punomasni meki hrvatski sir koji se proizvodi na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području Like, Gorskoga kotara i Korduna.

Sir škripavac je pravilnog valjkastog oblika, a prema starim kazivanjima, nekada je bio i loptastog, pa i četverouglastog oblika. Masa sira iznosi prosječno oko 1,2 kilograma, promjer je oko 15 centimetara, a visina od 4 do 7 centimetara. Kora sira je bijela, odnosno mliječne je boje. Kada se sir presječe, vide se otvori nastali od zadržavanja sirutke tijekom prešanja. Okus sira je mliječno-slatkast i umjereno slan. Pod pritiskom prstiju sir “diše” te škripi tijekom jela, zbog čega je i dobio ime.

Za proizvodnju sira koristi se svježe pomuženo i procijeđeno mlijeko jutarnje ili večernje mužnje koje se obično siri neposredno poslije mužnje ili nakon kraćeg zrenja mlijeka na sobnoj temperaturi.

Tounjski sir

Tounjski sir je izvorni sir koji se proizvodi na ograničenom području središnjeg brdsko-planinskog područja Hrvatske. Naziv je dobio po naselju u kojem se njegova proizvodnja održala do danas.

To je domaći, na farmi proizveden sir iz svježeg mlijeka, polutvrd, punomasan i dimljen. Tounjski sir ima oblik okrugle pogačice, odnosno blago je kupast, s ravnim dnom.

Sir nema kore već samo zlatno-smeđi površinski sloj. Ispravno dimljen i njegovan sir, ugodna je mirisa i okusa. Može se jesti zajedno s površinskim slojem koji je “gladak” ili “hrapav”, ovisno o dužini obrade sira, te različitih nijansi smeđe boje. S donje se strane često primjećuju dvije poprečne svjetlije pruge, tragovi rešetke na kojoj je sir stajao prilikom dimljenja.

Cesta sira

Karlovačka županija ponosi se izvornom proizvodnjom sireva u obiteljskim siranama poljoprivrednih gospodarstava u skladu sa zakonskim propisima. Upravo ovakva proizvodnja sireva je temelj buduće Ceste sira Karlovačke županije.

Pored autohtonih sireva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima moći ćete kušati, ali i kupiti i polutvrde i tvrde sireve sa zrenjem, skutu, sir i vrhnje, domaće mlijeko, ali i izuzetno zdravu sirutku.

Jeste li znali…

– da komad sira prije spavanja pomaže boljem snu? Tome pridonosi triptofan, jedna od aminokiselina koje sir sadrži i koja pomaže smanjiti napetost te potiče san.

– da stručnjaci preporučuju da se obrok završi komadićem sira: visok postotak kalcija i fosfora iz sira jača zube i štiti ih od karijesa