Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s tvrtkom PLETER uskoro otvara prodavaonicu s proizvodima hrvatskih branitelja koji imaju registriranu djelatnost kroz OPG, zadrugu, obrt, d.o.o. Prodaja će biti organizirana na komisioni način (plaćanje nakon prodaje) i sklopiti će se ugovor s Pleterom. Svi proizvodi moraju zadovoljavati komercijalne uvjete za ulazak u trgovinu.

Braniteljska prodavaonica prvenstveno će pomoći lakšem pozicioniranju proizvoda na tržište, a predviđena je i kao mjesto okupljanja te socijalnog uključivanja braniteljsko-stradalničke populacije, širenja ponude proizvoda i usluga, nastajanja novih poslovnih ideja i suradnji. Osim prodaje proizvoda, služit će za dobivanje informacija o braniteljskom poduzetništvu, umrežavanje proizvođača i pružatelja usluga, organizaciju događanja kroz koja će se predstavljati autohtoni hrvatski proizvodi, načini proizvodnje i pripreme hrane kako bi se osvijestila važnost prirodne proizvodnje, ali i važnosti i uloge rada u resocijalizaciji hrvatskih branitelja te uključivanja njihovih obitelji u zajedničke aktivnosti.

Otvorenjem braniteljske prodavaonice hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji okupljeni u zadruge, OPG-ove i obrte dobit će prepoznatljivo mjesto specijalizirano kao izložbeno-prodajni prostor u kojem će moći plasirati svoje proizvode. Istovremeno, kupci će ovim projektom moći u centru Zagreba kupiti domaće proizvode od pouzdanih proizvođača te kupnjom poticati razvoj poduzetništva hrvatskih branitelja.

Potpisanim Sporazumom o poslovnoj suradnji određeno je kako asortiman proizvoda u braniteljskoj prodavaonici mora činiti najmanje 70% proizvoda zadruga, OPG-ova i obrta koje su osnovali hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, a preostalih 30% mogu biti i drugi autohtoni domaći proizvodi. Pleter-usluge d.o.o. će u realizaciji Sporazuma surađivati s referalnim centrima, te komunicirati sa svim zainteresiranim proizvođačima oko plasmana proizvoda u prodavaonici.

Tijekom pripreme projekta braniteljske prodavaonice provedene su analize kapaciteta proizvoda zadruga, OPG-ova i obrta hrvatskih branitelja radi utvrđivanja vrsta, količina i dostupnosti proizvoda i mogućnosti plasmana u prodavaonicu.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je uredilo i prilagodilo prostor braniteljske prodavaonice za potrebe obavljanja usluge trgovine na malo prehrambenom i mješovitom robom, na temelju Sporazuma između Ministarstva državne imovine i Ministarstva hrvatskih branitelja kojim je na Ministarstvo hrvatskih branitelja preneseno pravo upravljanja nekretninom.