Josipdol je najsjeverniji lički gradić smješten u Karlovačkoj županiji. Drevna povijest bilježi japodsku civilizaciju i prijestolnicu Metulum na mjestu današnjeg Josipdola, na brežuljku Viničica iznad samog mjesta. Kasnija povijest Josipdola vrti se oko legende o njegovom nastanku koja objašnjava kako je Josipdol dobio ime. Car Josip II, sin Marije Terezije, na svom putovanju do Senja pao je s konja na mjestu današnjeg Josipdola zbog loše povezanosti cestama. Taj čin bio je povod za izgradnju legendarne ceste Jozefine.

Želite li posjetiti Marmontovov most i gotičku crkvu graditelja Bernardina Frankopana, otkriti gdje su pronađeni zub slona i nosoroga i gdje još danas živi čovječja ribica, ući u kamene ruševine starog grada Modruša ili se okupati u Šmitovom jezeru? Josipdol je destinacija koja vam treba!

Mještani vole reći da je Josipdol srce Hrvatske. Ima li istine u tome uvjerit ćete se i sami. I stara japodska civilizacija smatrala je da vrijedi ovdje napraviti najveći i glavni japodski grad i braniti ga svim srcem. U žestojim borbama za vrijeme opsade Metuluma ovdje je bio ranjen rimski vojskovođa Oktavijan. Njegovi memoari otkrivaju povijesnu istinu o tom događaju. U zadnjem pokušaju osvajanja Metuluma rimska vojska ranjenog Oktavijana krenula je u očajnički juriš. Branitelji Metuluma sa svojim obiteljima su pred tom navalom Rimljana počinili masovno samoubojstvo kako ne bi Rimljanima pali živi u ruke i bili bačeni u roblje. Sve stanovništvo drevnog Metuluma nestalo je u plamenu ili u borbi, a grad je do temelja razoren. Nakon pada Metuluma, rimskoj vlasti su se pokorili i preostali Japodi, a njihova je zemlja postala dijelom rimske provincije Ilirika. Tragična sudbina Metuluma odjeknula je čitavim Rimskim carstvom i dugo se prepričavalo o junaštvu branitelja i naroda ovog kraja.

Želite li legendu s manje napetosti, odmorite se uz Šmitovo jezero i potražite otisak konjskog kopita u kamenu na obali što ga je ostavio konj svetoj Juraja spasivši jednu djevojku od napada zmaja. Ili krenite u potragu za čovječjom ribicom u izvor-špilji Rupećici. U izvoru su pronađeni i ostaci rimske amfore, ali i zub slona i nosoroga. Dovoljno da vas navede na istraživačku misiju?