Netretić je malo mjesto na brijegu iznad Pokuplja, između dvije rijeke Kupe i Dobre, između dvije povijesne ceste Lujzijane i Karoline. Poznat kao druga vrata Hrvatske gdje se račvaju putevi za more, Sloveniju i unutrašnjost zemlje. Kočije koje su nekad prolazile Lujzijanom možete zamisliti kad sjednete uz rub stare magistrale Lujzijane što vodi prema Senju i prstima opipate milje uklesane u kamene rubnike.

Krenete iz Vukove Gorice, kao uvertira u putovanje dočekaju vas sva tri Prilišća, Gornje, Srednje i Donje. Tu provjerite da li Kupa još uvijek teče nizvodno ili ako niste skloni humoru, odajte poštovanje staroj župi i pola tisućljeća staroj kapelici sv. Leonarda. Nastavite putovanje kroz Ladešiće i okupajte se na Kupi, mahnite rukom susjedima Slovencima preko vode, dobri su to susjedi. Put vad dovede do centra Netretića i ostanete zbunjeni kojom cestom dalje. Ne možete pogriješiti, sve ceste nekud vode.

Posjetite imanje i kuriju u Malom Modruš Potoku, možda odlučite tamo provesti stare dane. Provjerite zašto se Vinski vrh baš tako zove i da li je Goli Vrh zaista gol. Nikad vas put nije odnio u Piščetke? Pustite da vas odnese. Bili ste na Havajima, a niste u Piščetkima? Zašto? Mogli biste malo mrznuti u Mrzljakima i čekati da se smrači u Mračinu. Završite putovanje u Završju. I ne bojte se, sve ceste nekuda vode.

Kao šlag na kraju, zaputite se u Novigrad na Dobri. Naime, to malo mjesto se doista nalazi na Dobri. Stari kameni most s lukovima ispod kojeg teče bistra rijeka, razbistrit će vam um. I ohladiti noge umorne od puta. U kasno popodne kad Sunce pada prema horizontu, duge sjene kupola starog grada Novigrada igrat će igru prijestolja, pretvarajući sjene u knezove Frankopana čiji duhovi još uvijek žive u starom dvorcu.

Ovo nije Novigrad u Istri niti Novigrad Dalmatinski, ovo je Novigrad na Dobri sa svojim starim gradom iznad kamenog mosta i odrazom povijesti na površini rijeke.