Dobrodošli u „sancti Mauri de Bozilo“, u dom hrvatskih plemića, dobrodošli u Bosiljevo! Iz sjene najstarijih stabala, na rubu stijene, na granici između zbilje i bajke, pozdravlja vas veličanstveni dvorac povijesne bosiljevačke utvrde. Ponosno stoji u inat svim nemilim ratovima i prevratima kao sjećanje na ugled i sjaj generacija Frankopana i cijelog naroda Bosiljeva.

 

Ne zaostajući izgledom za mnogim slavnim dvorcima iz pjesama i dalekih razglednica, stari grad Bosiljevo doživio je i bolje dane, zlatne dvorske balove, bogatstvo knjižnice i neko neobično prokletstvo što i danas kruži nad njim. Otišli su i zmajevi s ulaza, zadnji čuvari dvorca. U vjetrovitim noćima čuje se violončelo iz središnje kule i šuštanje svilene balske haljine na kamenom stubištu dvora. Shvatiti ćete sve to jedino ako krenete tim istim stubištem u potragu za otkrićem preostalih tajni skrivenih u kamenim odajama.

 

Bosiljevo, nije samo čvor na autoputu na putu za more. To malo mjesto između Kupe i Dobre rodni je kraj Ane Katarine Zrinski, najznačajnije književnice 17. stoljeća i najučenije žene tog doba. Neki se ljudi rode daleko prije svog vremena i njihove tragične sudbine trebale bi nam biti podsjetnik da je povijest učiteljica života. Zaboravljamo to katkad. Na kamenom stubištu starog dvorca shvatit ćete zašto.

 

Bosiljevo nije samo stari dvorac i ako vam je do povijesti naći ćete u okolici nepregledan niz inspiracija za putovanje u prošlost. Nađete li se u okolici samo berući gljive ili kestene po šumovitim brežuljcima, sjetite se da niste ovdje niti prvi niti jedini koji uživa u bogatstvu svega što nam pruža priroda. Gledajte kud hodate da ne zagazite u potok ili se nesmotreno nađete u mraku neke još neotkrivene špilje. Možda vam se posreći i nađete u njoj onog zmaja sa starog grada.

 

A na kraju avanture, zaputite se u Beč. Ne onaj Beč u Austriji. Bosiljevački kraj ima svoj Beč. Odmorite se uz domaću hranu i tagirajte na smartphoneu „lokacija Beč“.