Stari kameni Cetin jedno je od najstarijih srednjovjekovnih naselja i prvorazredan spomenik hrvatske povijesti i umijeća gradnje vojnih utvrda. Ako ste bili u Beču i šetali Austrijskim državnim arhivom naišli ste na jedan od najvažnijih dokumenata hrvatske državotvornosti, povelju kojom je Ferdinand Habsburški proglašen hrvatskim kraljem na samu Novu godinu 1527. na Saboru u današnjem Cetingradu. Cetingradska povelja sa svojih sedam pečata govori o važnosti starog grada Cetina u povijesti, ali i asocira na barem isto toliko razloga zašto posjetiti Cetingrad danas.

Osjetiti duh povijesti pri ulasku u gradinu privilegija je onih koji znaju koliko je trnovit put do uspjeha. Ponekad je dobro zaustaviti se na tren u povijesno-sadašnjem trenutku i pustiti svoje misli da lebde iznad opuštajućih zelenih brda cetingradskog kraja. Mjesto je to burne prošlosti i smiraja današnjeg doba. Bogatstvo ovdje ima drugu dimenziju i krije se u atmosferi. Ljubitelj konja će uživati u legendarnom stočnom sajmu koji se na blagdan svetog Josipa tradicionalno održava u Cetingradu gdje će moći uživati u povorci zaprega i jahača konja. Arheolozi i speleolozi imaju čast posjetiti špilju Kuću, jednu od 20-tak utvrđenih špilja u Karlovačkoj županiji što je svrstava u svjetski vrh po brojnosti takvih objekata. Te su špiljske utvrde savršeni primjeri graditeljskog umijeća, izgrađene kao skloništa i uporišta za borbe s neprijateljima običnih ljudi ovog kraja. Lovci i ribolovci uživat će u bogatstvu faune šuma, rijeka i potoka. Berači gljiva shvatit će da su šumovita brda Cetingrada rajski vrt prepun gljiva. Treba li napomenuti da je ovo područje prirodna ekološka zona i da je okus sira ovdje autentičan i tako poseban?

Otkrijte čari skrivenog i ponuđenog, bez obzira jeste li došli s namjerom ili samo slučajno zalutali, bez obzira jeste li arheolog, lovac, veterinar, ribolovac, mljekar, gastronom, speleolog, poljoprivrednik, berač gljiva ili strastveni ljubitelj konja.

A želite li samo skratiti put iz Slavonije prema Plitvičkim jezerima, opet ćete se naći u Cetingradu. Nemojte ga shvaćati olako, mogli bi baš ovdje dovršiti svoje cjeloživotno učenje i upisati „Školu gonjanja“. Jedini način je doći u Cetingrad i doznati o čemu se radi.