Draganić se smjestio duž cestu koja spaja Karlovac i Zagreb, zvanu Stara cesta. Cesta je to koju vole oni kojima se ne žuri, oni koji uživaju putovati i razgledavati živopisnu okolicu. A Draganić je živopisan u svim oblicima, od tradicijske arhitekture do narodnih nošnji. Treba samo katkad skrenuti sa Stare ceste i provozati se draganićkim brežuljcima. I obavezno se popeti na piramidu. Da, draganićku piramidu.

Draganić ne zovu bez razloga „plemenita općina Draganić“. Spominje se još u 13. stoljeću od kad datira povelja hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV izdane junačkim ratnicima Draganića. Plemenita općina Draganić oduvijek se razvijala slobodno, bez vlasništva plemenitaša i njihovih dvoraca. Niti danas nećete tu naći tragove dvora i kmetskih nastambi, ovo je bio slobodni teritorij slobodnih ljudi.

Cesta koja je stoljećima tuda prolazila bila je nekad glavni trgovački put od Zagreba preko Karlovca do Senja. Ljudi su živjeli od svojih vrijednih ruku baveći se poljoprivredom i tijekom godina razvili izuzetne kulturne vrijednosti i tradiciju koja se i danas s ponosom njeguje. Tu je imao imanje poznati karlovački istraživač Mirko Seljan, provodeći vrijeme u miru, vrativši se iz Etiopije i spremajući se na ekspediciju u Južnu Ameriku.

Danas u Draganiću možete danima lutati od jednog brijega na drugi, uživajući u raznolikosti autentičnih drvenih kuća, jesenskim mirisa vinograda i vidicima koje su pružaju s piramide ili Svetog Jurja. Piramida je brijeg u obliku piramide iznad Draganića do kojeg možete i biciklom, s čijeg se vrha pruža pogled na Pokupsku nizinu. Sveti Juraj je brijeg preko puta piramide, a na putu između dva brijega treba vidjeti staru drvenu crkvicu Svetog Trojstva iz 1689. godine oslikanu freskama koja je zbog svoje iznimne vrijednosti uvrštena u spomenike kulture.

Ako više volite nizine od brežuljaka, uputite se poučno-povijesnom cestom kroz draganićku nizinsku šumu i uživajte u ribnjacima i pticama močvaricama, provjerite što je to žirovanje svinja ili kabanica od lasenja, a ako budete strpljivi možda sretnete i dabra i upoznate se s njegovim stilom tradicijske gradnje na vodotocima.