Malo brdsko mjesto Saborsko jedno je od najduljih mjesta u Hrvatskoj. Četvrtina mjesta prostorno se nalazi u Nacionalnom parku Plitvička jezera, okolica Saborskog obrasla je gustom šumom, a posebnost čini predio prašume Čorkova uvala. Krenete li biciklom ili pješice, uživajte u razgledu livada, potoka i neobičnog jezera koje je katkad postoji, a katkad ne. Dođete li na jesen, jezero će biti tu, a ljeti ćete se šetati livadom i pitati se gdje su nestale vode Jezera Blaćanskog.

Kroz povijest, Saborsko se prvi put spominje pred 500 godina u Modruškom urbaru, pod imenom Zaborsko. Od tada do danas, vremenska crta sudbine stanovništva Saborskog vrlo je osebujna. Zanimljiva povijest i danas se naslućuje posjetom starim crkvama ili jednostavno šetnjom do obližnje uzvisine koja maštovitom posjetitelju pruža nepregledan niz slika teške i zanimljive borbe za opstanak ovog kraja. Današnji kroničari Saborskog zapisali su: „U Saborskom je sve isto kao i jučer, još se ni jedno brdo nije pomaklo, niti je drveće prohodalo…“ Spokoj i blaženstvo ovog malog mjesta ljekoviti je bijeg od užurbane stvarnosti današnjeg svijeta.

Uputite s stoga na meditativnu šetnju u Čorkovu uvalu, prašumu stoljetnih stabala bukve i jele na području Nacionalnog parka Plitvička jezera. Upoznajte biljno i životinjsko bogatstvo gorske livade, uživajte u žuboru potoka i izvora. Posebna priča koju morate doživjeti je Blaćansko jezero ili jezero Begovac – Blata, jedno od rijetkih jezera estavela u svijetu. Jezero je to koje nastaje ili nestaje, ovisno o sušnom ili vlažnom dijelu godine.
Estavela je specifična krška forma koja kod visokog vodostaja ima značajke izvora, a pri niskome postaje ponor. Tako i vode ovog jezera imaju dvosmjeran tok, ljeti poniru, a s jeseni izviru na površinu. U svijetu postoji tek nekoliko desetaka takvih jezera, zato ne propustite priliku vidjeti ovaj krški biser Saborskog.

Priroda Saborskog privlačna je u svako godišnje za sve fotografe, planinare, cikloturiste, ribolovce, lovce, ljubitelje snijega ili jednostavno ljude koji vole prirodu. A ako uživate u gastronomskih delicijama, zaputite se Zelenom cestom na degustaciju domaćih proizvoda za istinski užitak u plodovima prirode.