Šetnja ili vožnja okolicom Barilovića ostavit će vas pod dojmom koji traje dugo nakon povratka. Barilović je još od 15. stoljeća opisivan kao mjesto koje ima savršene uvjete za život. Život uz kršku rijeku blagodat je za kako za žitelje tako i za turiste. Bez obzira da li ste lovac ili ribolovac, slučajni putnik koji se želi okupati u Korani ili Mrežnici, ili avanturist željan spuštanja kanuom, ovo je kraj koji ne skriva svoje adute.

 

U povijesti ratovanja Barilović nikada nije osvojen! Nekadašnji sjaj obrambene utvrde Barilovića danas je skriven u zidinama starog grada s pogledom na modro-zelenu bistrinu rijeke Korane. Dok sjedite na vrhu brda iznad rijeke, okruženi sivim kamenjem gradine, zamislite prizore koji su nekoć vladali unutar zidina. Prvo što ćete čuti je tajanstveni zvuk vjetra. A vjetar zna priču jer bio je tu i u doba kad je plemstvo hodalo dvorištem starog grada, a topot konja odnosio nadaleko poznate hrabre ratnike u bitke. Dolje na polju, preko mosta, želo se žito. Vesela djeca kupala su se u Korani, kao što kao što to čine i danas. Korana je tu oduvijek, za njih i sve nas, sa svojim sedrenim barijerama, slapovima i kanjonom koji ostavlja bez daha.

 

Barilović je najbogatije mjesto u Karlovačkoj županiji po brojnosti i vrijednosti arheoloških nalaza koji skriveni spavaju u sjeni krošanja i tek se trebaju otkriti svijetu, a stari grad Barilović registrirano je kulturno dobro i dostupan svim posjetiteljima. Povijesne vrijednosti često su nam inspiracija za izlete, a ako vas put nanese u Karlovački županiju, izlet u Barilović je vrlo zanimljiva opcija. Biciklom ili automobilom? Bicikliranje do Barilovića, 15 km udaljenog od Karlovca, pružit će vam relaksirajuće putovanje uz Koranu i poglede na cvjetne livade i zelene šume koje u sebi kriju i svoje tajne. Otkrit ćete ih i sami, samo skrenite s glavne ceste prema šumi Srnjak kod Siče i na miru se odmorite u – sarkofagu! Nekadašnji rimski trgovački putovi ostavili su svoje tragove i izgubljeni sarkofazi još se nalaze po šumama oko Barilovića. Malo preko brda, u šumi se krije i Bubijeva jama, rimska nekropola s kostima starim 18 stoljeća, a Vodena jama kod Siče poznata je još od davne 1888. godine po turističkim posjetima kočijama iz Karlovca, a i danas su vidljivi zasigani ostaci baklji za rasvjetu u špilji.

 

Jedna tajna skrivena od očiju svijeta nalazi se u Vražića špilji uz Koranu u samom centru Barilovića. Legenda kaže da u njoj živi veliki bijeli som! Legenda? Imate li hrabrosti zakoračiti u tamu špilje do podzemnog jezera, možda vam se ukaže prilika da otkrijete tajne legende.