Kada je Bernandin Frankopan u 16. stoljeću osnovao Ogulin iznad ponora rijeke Dobre, nije ni slutio da će mu slavu odnijeti na kraju jedna djevojka – Đula. Hrabri vojnici Ogulina ratovali su stoljećima, zna se to po arhivskim spisima i brojnim arheološkim nalazima. A jedna tužna ljubav koja se rodila usred svih bitaka pretvorila je povijest ratovanja u sjećanje na nesretnu ljubavnu priču Đule po kojoj je ponor ispod grada dobio ime. Stijena iznad Đulinog ponora oslikava lice njezinog voljenog koji se pita gdje je nestala.

Nije vam dosta jedna legenda za posjet Ogulinu? Provjerite tko to okamenjen leži na Kleku još iz doba dok su Zemljom hodali samo bogovi i divovi i zašto Dobra ponire baš ispod te planine. Želite avanturu? Provedite olujnu noć na Kleku i možda vam se pruži prilika da se zavrtite u kolu s vješticama i vilama. Dobit ćete i kratku obuku o vožnji na metli i pripadajuću vozačku dozvolu. Ako samo želite ostati vječno mladi i lijepi, popijte vilinsku vodu s vrela Cesarovac u centru grada. A ako ste dovoljno hrabri, uputite se u avanturu života na dvjestometarsku stijenu Kleka u kojoj se krije špilja s dukatima. Problem je samo što se špilja otvara svake stoljetnice, a dukate čuva djevojka pretvorena u zmiju. Naravno, zmiju treba poljupcem pretvoriti u predivnu djevu i svi vaši problemi će biti posuti dukatima i ljubavi.

A kad ste već u zavičaju legendi i bajki, prepustite se doživljaju. Birajte avanturu vodenih sportova na jezeru Sabljaci, alpinistički izazov teških smjerova Kleka, planinarenje ili vožnju biciklom, istraživanje 16-kilometarskog špiljskog sustava Đula-Medvedica, sanjkanje na Bjelolasici ili se jednostavno uputite u Ivaninu kuću bajke i Frankopanski kaštel i prepustite mašti sve ostalo.

Kad ogladnite, ogulinsko kiselo zelje će vam vratiti energiju. Uzmite i za doma. Trebat će vam, zime su ovdje duge i hladne.