Duga Resa, grad koji se razvio oko Pamučne industrije, bio je poznat još i starim Rimljanima koji su znali prepoznati dobru lokaciju za život. Smještena je na mirnijem toku rijeke Mrežnice prepune dugih vlati vodenih resina (resa) po kojima je, nagađa se, i dobila ime. I danas, njezin je najveći adut Mrežnica, bistra krška rijeka uokvirena zelenilom, sa sedrenim barijerama i slapovima što ljeti mame na hidromasažnu seansu.

Šetnja uz rijeku uvijek je ljekovita, a pogled na odraz Gornjeg mlina na površini vode, odraz je stare mudrosti graditelja Duge Rese. Čamci skriveni ispod vrba, okruženi lopočima i labudovima i lelujanje vodenih resa, obavijaju sliku grada tišinom i spokojem. Park su osvojili šetači, stare zgrade stoje kao uspomene prošlosti, i na trenutak, neupućeni posjetitelji pomisle da je vrijeme stalo. Ali, pogledajte bolje! Čut ćete veselu igru djece, ubrzani hod poslovnih ljudi kojima se uvijek negdje žuri i nervoznog ribiča kojem je mudra riba pojela mamac. S obale kreće i grupa planinara prema Vinici, radujući se usponu na 321 m visoko brdo gdje ih čeka planinarski grah. U Galeriji Šoto odvija se kreativno okupljanje slikara, u dvorani trening stolnotenisača i odbojkaša.

Da, ovo je grad sportaša i umjetnika, planinara i ribiča, grad aktivnog odmora. Na trenutak će vas omamiti nirvana rijeke, ali sljedeći tren naći ćete se na vinskoj cesti ili u kajaku. Ljeti ćete uživati u prirodnom jacuzziju kupališta u Galović selu ili Mrežničkom brigu, a s jeseni krenuti na biciklističku rutu uz sedrene slapove Mrežnice i Dobre. Kad zapadnu snjegovi, ima li išta ljepše od pogleda na zaleđeni slap uz miris domaće kuhinje restorana uz rijeku?

I stari su Rimljani znali da je rijeka izvor života, prepustite se mudrosti starijih i uživajte u Dugoj Resi. Ako budete znali gdje tražiti, otkrit ćete neotkriveno. Možda još poneka školjka s dna Mrežnice skriva u sebi rimski novčić. Ili samo mudru tišinu za predah od užurbanog ritma života.