Rakovica, mjesto je na granici Like i Korduna, ulazni portal za Nacionalni park Plitvička jezera. Turizam je ovdje poznat odavno, još od otkrića Baraćevih špilja. Ljubaznost domaćina danas naslijeđena je još iz doba ratnih previranja 19. stoljeća kad je stanovništvo Rakovice je bilo prijateljski raspoloženo prema ugarskoj vojski smještenoj u blizini Baraćevih špilja. Legenda kaže da su tako i dobile ime, po mađarskom nazivu za prijatelja.

Speleološki turizam najveći je adut Rakovice, uz turističi uređene Baraćeve špilje i skorašnji projekt izgradnje Kuće špilje, u okolici se nalazi cijelo bogatstvo špiljskih sustava i jama. Odlučite se za speleološku avanturu i krenite u tišinu podzemlja hrvatskog krša i otkrijte veličanstvene sige i podzemne kanale stvorene rukom Majke Prirode. A ako poželite samo mali bijeg u mrak, posjetite Baraćeve špilje, ohladite se na ljeti na 9° C i provjerite tko je živio ovdje prije svih nas. Bliski susret s nosorogom, špiljskim medvjedom, lavom i hijenom doživjet ćete kroz paleontološke nalaze kostiju u špilji.

Treba li vam više adrenalina, želite li doživjeti čaroliju leta, tada se zaputite u Adrenalinski park Plitvice i gledajte svijet iz ptičje perspektive dok ispod vaših nogu stjenovitim kanjonom teče Korana. Ili želite vožnju prirodom ATV Quadom? Ili možda paintball s ekipom neustrašivih ratnika? Želite isprobati millitary drill na poligonu? Jahati konjima kroz šume i preko livada? Voziti bicikl ili naprosto uživati u hodanju ili planinarenju? Uživati u prirodi uz gastronomski užitak degustacija domaćih sireva, kobasica i rakije od prirodnih sastojaka? Privlače vas streličarstvo ili alpinizam? Želite pozdraviti Eugena Kvaternika? Ili jednostavno na miru sjesti u hlad crkvice svete Jelene? Ako ste na bilo koje pitanje odgovorili potvrdno, Rakovica je tu da vam ispuni sve želje.

I ne zaboravite u smiraj dana obići stari grad Drežnik gdje još caruju duhovi prošlosti. Ako sretnete kojeg, prijateljski ga pozdravite. Dobri su to duhovi, čuvaju povijest i budućnost Rakovice.