Karlovac, grad na četiri rijeke, grad parkova, grad susreta. Karlovac, grad odraza zvjezdane prašine i mirisa zaustavljene vječnosti. Nebrojene asocijacije na Karlovac uvijek su nova inspiracija za posjet i razgled grada. Kupanje na Korani, veslanje na Kupi, šetnja uz šančeve oko stare Zvijezde, odmor na starom gradu Dubovcu, uživanje ispod šarenih vitraja Crkve Presvetog Trojstva ili jednostavno ispijanje kave ispod rascvjetanih kestena stare Promenade, sve to čini šest dimenzija avanture posjeta Karlovcu poput šest krakova povijesne jezgre. Posjet Karlovcu je igra slaganja mozaika, slika grada je složena tek kad je svaki kamen na broju.

Najstariji dokazi o ljudskom prisustvu na području današnjeg Karlovca, sežu do 3500. godine prije Krista. Gradnja tvrđave Karlovca započela je 13. srpnja 1579. godine i svake godine slavi se rođendan na taj dan. Izgrađen je u obliku šesterokrake zvijezde i primjer je idealnog renesansnog grada. Puna tri stoljeća bio je vojni grad, a nakon toga dobio je status Slobodnog kraljevskog grada. Početkom 19. st. bio je najbogatiji grad Hrvatske zahvaljujući obrtništvu i trgovini.
Bilo gdje da krenete na putovanje po Hrvatskoj, Karlovac je točka kroz koju se mora proći. Jesenske magle katkad ga sakriju od pogleda, ali budite znatiželjni i otkrijte što krije. Zvijezda, stari grad Dubovac, Radićeva ulica koja spaja Kupu i Koranu, kazalište Zorin dom, Gradski muzej, slatkovodni akvarij Aquatika, spomenici kao tihi svjedoci povijesti i kulture, mali intimni restorani i klubovi, kupališta, mostovi, Riječno kino, rođendanski bal na Dan grada, Ivanjski krijes… ili ako vam treba odmor od svega, uputite se kao Mali princ, sasvim polako, do izvora vode na koranskoj obali i uživajte u čarobnom izlasku Sunca dok se budi grad.

Karlovac ima sasvim osoban odnos sa svakim od nas, bilo da smo rođeni u njemu, bilo da smo tek prolaznici. Jer i najsitniji trag stope na tlu grada, bit će neizbrisiv i za Karlovac i za sve koji su se ikada zatekli u njemu. Neka to bude trag s osmijehom!