Prvi dodir s Ozljem je Kupa, a na Kupi Munjara, hidrocentrala koja poput nekog dvorca stoji na sred rijeke. Prekrasan primjer industrijske arhitekture i danas proizvodi struju. A s Munjare pogled odluta prema kamenom zdanju Starog grada Ozlja koji je sagrađen na litici iznad Kupe. Ako putujete vlakom, proći ćete kroz tunel ispod temelja Starog grada na samoj obali Kupe.

 

Privlačno je to mjesto za život od rimskog doba i poneki se rimski temelj još krije ispod dvorca. Stari grad Ozalj mjesto je otkud su Zrinski i Frankopani kretali u svoje bitke, u neke davne osvite zora, ispraćeni škripom drvenog mosta koji se spuštao i dizao iznad obrambenih opkopa. Taj grad u gradu skrivao je u sebi jednu od najbogatijih knjižnica tog vremena i jedan život plemenitaša koji su brinuli i branili svoj narod. Danas o tome svjedoči Zavičajni muzej u Starom gradu i uz obilazak cijelog zdanja vrlo je lako zamisliti sliku tadašnjeg života.

 

Mali biser Ozlja je naselje Trg, smješteno na strateškom mjestu za obranu, na meandru Kupe. Mudar planski odabir zbog stalnih prijetnji raznih osvajača, naselje na prirodnom poluotoku meandra je bilo osigurano dodatnim umjetnim kanalom i činilo neosvojiv otok. Tu se krije i malo carstvo jalbe, pletenog ukrasa za kosu koje su nosile udane žene, danas zaštićenog kao kulturno dobro. Šetajući Trgom, pažnju privlače tradicijske kuće pokrivene slamom i nemojte zaboraviti da je to bilo itekako moderno i funkcionalno kao i današnji „pametni“ krovovi sa solarnim pločama koji će isto tako jednog dana postati relikt povijesti.

 

A kad već lutate ozaljskim krajem i povijest se zrcali u svakom pogledu, tu je pavlinski samostan sa župnom crkvom u Sveticama, stoljećima svetište vjere, hrvatske povijesti, umjetnosti i kulture. I onda se polako vratite na obalu kupe kod Munjare i doživite prizore koje je oslikala Slava Raškaj, okupajte se na kupalištu i krenuti na neku od vinskih cesta. In vino veritas, još uvijek vrijedi.