Kamanje je mjesto do kojeg je najljepše putovati vlakom. Na pola puta između Ozlja i Metlike u Sloveniji, pred Kamanjem, željeznička kompozicija tiho će kliziti tračnicama po samoj obali Kupe vijugajući stjenovitim i šumovitim kanjonom. U tim istim stijenama, skrivena od slučajnih pogleda, nalazi se legendarna špilja Vrlovka.

Vrlovka je turistički uređena špilja, zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode, bogata sigama i malim jezercima. Inspiracija je za geologe, speleologe, biospeleologe, paleontologe i arheologe, istraživana godinama još uvijek krije nova otkrića koja tek trebaju izroniti iz vječnog mraka. Dom je nekoliko vrsta šišmiša koji uživaju u blagodatima kamanjskog kraja veselo izvodeći letačke akrobacije iznad površine Kupe kod ulaza u špilju. Legenda priča kako se jezerca Vrlovke pune vodom iz velikog podzemnog jezera u unutrašnjosti brda Vodenice, ali to je tek legenda. Tko zna, možda jednog dana postane dokazana istraživanjem.

Legende će nas često odvesti u avanturu pa neka i posjet Kamanju postane avantura. Uređena planinarska staza za Vodenicu o kojoj brine Planinarsko društvo „Vrlovka“ kreće iz Kamanja i nagrađuje predivnim pogledom svakog tko se uspne na vrh. Ponekad je dobro pogledati svijet s vrha brda, otvore se drugačije perspektive i kao što nam se čini da su kućice u dolini neobično male gledajući s tih visina, tako nam i svi problemi postanu mali u tom trenutku.
Ipak, ako ste za realniji pristup životu, obiđite stare crkve Kamanja koje čuvaju povijest i kulturu ovog kraja i nemojte zaboraviti svratiti na proštenje, razigranu veselicu s vjekovnom duhovnom komponentom. Dio je to tradicije koju vrijedi podržavati i održavati. I nemojte zaboraviti na Kupu i njena kupališta. Blagodat plivanja u ljetnim danima ovdje je sasvim obična stvar koja spaja obitelji i prijatelje. A svatko je prijatelj tko dođe.

Ovo je malo mjesto vrlo uspješno ostvarilo svoju viziju budućnosti. Prošetajte Kamanjem, zavirite u dvorišta i pričajte s ljudima, shvatit ćete kako su neke stvari u životu jednostavne.