Žakanje i prirodna ljepota okolice otkrivena je sredinom prošlog tisućljeća. Mjesto za odmor i relaksaciju uz mirni tok rijeke Kupe, jahanje na konjima po bajkovitim šumama okolnih brežuljaka i kupanje uz stare mlinove, privilegija je to nekadašnjih plemenitaša, danas dostupna svima koji to znaju cijeniti. Bavite li se lovom ili ribolovom, ovdje ćete naći sve što poželite. Kupa je ovdje prirodna državna granica sa Slovenijom.

Kupa kroz žakanjski kraj, od Stankovaca do Bubnjaraca, tvori dvanaest prekrasnih slapova. Na većim slapovima još postoje mlinice o kojima brinu domaćini i bore se da ih zub vremena ne odnese u zaborav. Sjesti u čamac i polako se spuštati od jednog slapa do drugog, doživljaj je ovisno o godišnjem dobu. U proljeće kad se tope snjegovi i Kupa žuri prema Ozlju, doživjet ćete adrenalinsku avanturu. Ljeti je spust razigran od slapova na kojima se kupaju i domaći ljudi i slučajni prolaznici. S jeseni se pretvara u maglenu čaroliju sa žuto-crvenim odsjajima lišća na mirnoj površini vode. Ne zaboravite zastati na novouređenim slapovima u Sračku, Pravutini, Mišincima i Bubnjarcima.

Ako ste u potrazi za ribolovom na soma, šarana, štuku, klena, mrenu ili ploticu, vaše je odredište Kupa između Jurovskog Broda i Bubnjaraca. Ako ste lovac, krenite s lokalnim lovačkim društvom po bogatom lovištu na brežuljkastom šumovitom terenu okolice Žakanja. Berači gljiva i kestena ovdje dođu na svoje, i nemojte se iznenaditi ako usput ugledate neobičan prizor jahača na konju koji nestaje u izmaglici susjednog brijega. Možda je to stvarno, a možda je tek privid naše mašte. Kako god bilo, uživajte u prizoru.

Ako ne nađete čamac, krenite biciklom. Proći ćete kroz sela s tradicionalnom arhitekturom, uz kapelicu Pobijenku gdje se odigrala velika bitka s Turcima, preko mjesta gdje su stajali dvorci s uređenim perivojima i imanja velikaša koji su znali cijeniti vrijednosti ovog kraja.

I ne zaboravite pozdraviti rode koje će vas dočekati u svojim gnijezdima na stupovima. I one znaju cijeniti žakanjski mir.