Plašćanski kraj ima dobar geoprometni položaj, naime nalazi se na centralnom dijelu između Jadranske obale, Velebita i Plitvičkih jezera što je vrlo poželjno slučajnim ili namjernim posjetiteljima. Brdovit teren nudi mogućnost za rekreativno pješačenje ili vožnju biciklom u prirodi, dok nizinski dio Plašćanske doline obiluje divljači što je pogodno za lov, a rijeke Dretulja i Vrnjika omogućuju aktivnosti sportskog ribolova.
Turistička ponuda općine Plaški obogaćena je brojnim manifestacijama i događanjima kojima se potiče razvoj ruralnog i kontinentalnog područja Hrvatske. Različite radionice, ljetni kampovi, turistički izleti u prirodi, tradicijski oblici gospodarenja i gastronomske aktivnosti su neke od zanimljivosti koje se nude turistima ali i lokalnom stanovništvu.
Kreativne teambuilding radionice organiziraju se pod vodstvom Ateljea Janja Gora te nude mogućnosti izrade posuđa, murala, mozaika i zajedničkih skulptura od gline. Sudionici se upoznaju sa keramičarskom umjetnosti, tradicionalnim lončarstvom i ručnim tehnikama izrade. Na višednevnim kamping druženjima sudionici imaju priliku doživjeti ljepote kraja i prirode, družiti se i upoznavati. Atelje nudi uslugu turističkog vođenja pri posjetima lokalnim proizvođačima hrane, obilasku Plaškog kraja, posjetima kulturnim i povijesnim znamenitostima, japodskim arheološkim lokalitetima, upoznavanju s bio raznolikošću i izvorom rijeke Dretulje te sudjelovanju u sezonskim radovima. Pri posjeti ovom području mogu sakupljati ljekovito bilje, brati šumsko voće te uživati u gastronomskoj ponudi kraja.
Na području Plaškog, točnije na relaciji Josipdol – Plaški – Saborsko prolazi prva “Zelena cesta” u Hrvatskoj  kojoj je cilj prezentacija prirodnih znamenitosti tradicionalnih prehrambenih proizvoda toga podneblja. Naglasak je na siru i medu ali se nude i lički krumpir, kupus, likeri te drugi poljoprivredni proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja otvaraju svoja vrata svim posjetiocima.