Krnjak, mjesto kroz koje prolazi jedna od glavnih cesta u Hrvatskoj, ima svoje skrivene čari koje nećete otkriti ako samo projurite prema nekom svom dalekom cilju. Zastanite, ostanite, budite istraživač tog malog mjesta čiji su zaseoci razmješteni po brdovitom predjelu kojeg presijecaju kanjon rijeke Korane, rijeka Radonja i rječice Budačka Rijeka i Trupinjak.

Da, svima nam je potreban odmor od neprestane žurbe. Ponekad je neplanirano ili planirano skretanje s uobičajene rutine luksuz koji zaslužujemo. Krnjak pruža odmor od svijeta, mali bijeg u tišinu šume i žubor vode i buđenje na nekom od seoskih gospodarstva gdje nas bude zrake sunca umjesto nervoznog alarma sata. Ako se odlučite prespavati u toj idili, mogao bi vas probuditi i pijevac svojim kukurikanjem; danas je to postala egzotična privilegija onih koji se odluče uzeti predah. Obratite pažnju na grb Krnjaka, na njemu su kukuruz i rogovi, neka vam to probudi maštu.
Korana i pritoke pružaju vam mirnoću vode, osim u slučaju ako ste ribič, tada ćete uživati u živosti i bogatstvu ribljeg svijeta. Ako ste lovac, sam pogled na brežuljkasti šumoviti teren pobudit će želju za potragom i istraživanjem bogatstva šumske faune. A gdje je šuma i voda, tu si i gljive. A gdje su gljive, tu su i gljivari. S jeseni u ovim šumama zna biti prilična gužva.

A najzanimljiviji svijet kojeg ne viđamo često, krije se ispod zemlje. Ovdje se nalazi i špiljski sustav Jopićeva špilja-Bent, poznatija kao Jopićeva pećina. Zaštićena špilja, kao i sve špilje Hrvatske, Jopićeva špilja je dugačka skoro 7 km i među najduljim je špiljama Hrvatske. Nepregledan labirint podzemnih kanala, dvorana i prolaza, u svojoj donjoj etaži krije i cijelu podzemnu rijeku. Ponekad zaboravljamo koliko nam vrijede naše krške rijeke, bez obzira teku li podzemljem ili površinom.

Krenite u istraživanje. Krenite na odmor. Zaustavite se u Krnjaku i uživajte. Velike reklame poznatih turističkih odredišta nisu recepti za odmor. Odmor vas čeka u malim mjestima gdje rijeke još slobodno teku.