Tounj je dvokatni most i tounjski sir, rječica i špilja Tounjčica. Tounj su kameni rimski vojnici i kamenolom. Tounj je cesta Jozefina i kanjoni Tounjčice i Bistrice. Malo, a tako veliko mjesto s neogotičkom crkvom svetog Ivana Krstitelja i ostacima temelja dvorca iznad špilje Tounjčice. A u malom prolazu između stijena kamenoloma ulaz je u Špilju u kamenolomu Tounj.

U istraživanje Tounja treba krenuti vremenskom crtom. Težak je to zadatak jer se povijest isprepliče s budućnosti, a sadašnjost u trenu nestane. Što je prvo nastalo, špilje ili rijeke? Krenite od rijeka, voda je ipak prva. Kanjon rijeke Bistrice usječen je duboko u stijene i šetajući uz bistru vodu obavezno zavirite u mnoge male špilje na samoj obali. U šetnju kanjonom Tounjčice krenite uzvodno i doći ćete do velikog ulaza u špilju gdje Tounjčica izvire iz kristalno tirkiznog jezerca.

Vremenska crta odvest će vas do niskih ruševina dvorca iznad špilje Tounjčice, a ako ste željni speleološke avanture, Špilja u kamenolomu Tounj pružit će vam više od očekivanog, više od 8 kilometara neočekivanog. Zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode, povezana vodom s Tounjčicom, u svojim tamnim labirintima jedinstveno je stanište ogulinske špiljske spužvice, jedina podzemna slatkovodna spužva na svijetu.

Putujući prema sadašnjosti, vremenska crta odvest će vas na jedinstveni dvokatni most na Jozefini i naći ćete se u društvu stražara mosta – kamenih kipova rimskih vojnika. Kameni most najpoznatija je znamenitost i simbol Tounja. Inspiracija graditeljima mosta bila je rimska arhitektura i danas je jedini dvokatni most u ovom dijelu Europe.
Za kraj putovanja vratite se u sadašnjost i priuštite si gastonomski užitak uz tounjski sir. Stoljetna je tradicija izrade tounjskog sira škripavca u svim varijacijama, a preporuka je da probate dimljeni. Sir je to blagoslovljen društvom šišmiša i vjekovnim znanjem izrade s pokojom tajnom majstora sirara.

Kad dođete do kraja tounjske vremenske crte, krenite unatrag. Uvijek je dobro vratiti se na izvor.