Generalski stol je dobio ime baš onako kako i zamišljate. Mjesto je to gdje je bio generalski sudbeni stol, gdje se dijelila pravda u turbulentnim vremenima ratova na ovim prostorima. Nekad zvan Lipovac zbog anđeoskog drveta lipe, Generalski Stol ostao je ipak obilježen ovim potonjim. A razlog za posjet ovom kraju mogao bi ležati na sarkofazima Mateškog Sela ili na površini termalne vode Lešća.

Najveselije vrijeme dolaska u Generalski Stol je vrijeme maškara. Ako i niste imali namjeru zastati ovdje, nemojte se iznenaditi ako vas na cesti zaustavi policajka na konju ili osobno glavno božanstvo starih Slavena, ipak je ovo podneblje lipe, svetog slavenskog drva.

Centar Generalskog stola povijesna je jezgra cijelog kraja sa zanimljivom crkvom okrenutom naopačke. Gradeći crkvu, stari majstori nacrt su prilagodili terenu i izgradili katoličku crkvu s ulazom prema istoku, a oltarom na zapadu. Jednu od kuća u centru gradio je majstor koji je svoj zanat ispekao na Taj Mahalu. Tu se nalazi i bogata etno-zbirka kao prikaz tradicije od vremena dok je u istoj kući bila smještena gostionica, spavaonica i štala za promjenu konja. Današnji je vrtić nekadašnja žandarmerija, a sa župnog dvora još idu žljebovi koji su dovodili kišnicu za pojila.

Uputite li se na opuštanje u Toplice Lešće, proći ćete preko mosta na rijeci Globornici. Most je neobičan jer ima oblik slova S, a legenda kaže da je graditelj mosta bio toliko zaljubljen u prelijepu Slavicu da je sagradio most u njenu čast. Toplice Lešće sa svojom termalnom vodom bile su poznate i starim Rimljanima, upoznajte ih i vi. Kad ste u Lešću prošetajte parkom uz toplice koji je spomenik parkovne arhitekture.

U okolici vrijedi vidjeti crkvu svetog Jurja, najstariju crkvu ovog kraja, gotovo potpuno sagrađene od kamenih sarkofaga iz rimskog vremena. Temelji crkve izgrađeni su od poklopaca sarkofaga, a sanduci sarkofaga upotrijebljeni su za gradnju uglova crkve sve do krovišta.

I nemojte zaboraviti na Mrežnicu. Na području Generalskog Stola izbrojat ćete 22 slapa na njoj.