Srneći but koji je prethodno odstajao 24 sata u marinadi za divljač, nabodite špekom pa ga sa svih strana zapecite na vrućoj svinjskoj masti. Dodajte korjenasto povrće, suhe šljive i rajčicu (sve narezano na veće komade) te lovor i ljutu papričicu.
Lagano pirjajte u poklopljenoj posudi u vlastitom soku. Nakon 45 minuta počnite podlijevati temeljcem. Potkraj pirjanja dodajte crno vino. Kad meso omekša izvadite ga iz posude, povrće usitnite štapnim mikserom da se dobije fini umak i po potrebi ga posolite.
Priprema njoka: Bundevu očistite od kore i koštica, skuhajte je u vrlo malo vode, više na pari. Tako kuhanu bundevu protisnite, dodajte kukuruzno i oštro brašno, maslac i jaje te zamijesite kompaktno tijesto. Od pripremljenog tijesta oblikujte njoke koje potom skuhajte u puno posoljene vode.
Srneći but narežite na tanke odreske, prelijte umakom, a uz njega poslužite kuhane njoke od bundeve.
Za piće uz ovo jelo preporučamo:
- Crno vino – Pinot crni, Zweigelt
(za 6 osoba)
Sastojci:
- 1,2 kg srnećeg buta bez kostiju
- 200 g špeka
- 500 g luka
- 200 g mrkve
- 100 g celera
- 200 g svježe rajčice
- 100 g suhih šljiva
- 100 g svinjske masti
- 2 lista lovora
- 1 ljuta papričica
- 300 ml crnog vina
- 1l mesnog temeljca
- sol
Njoki od bundeve:
- 500 g bundeve
- 100 g kukuruznog brašna
- 50 g maslaca
- 2 jaja
- sol