to

Ogulin

15. Ogulinski festival bajke (15. OGFB)

Od 11. do 13. rujna 2020. održat će se 15. Ogulinski festival bajke u Ogulinu – zavičaju bajke na već poznatim festivalskim scenama. Sinergijom prirodnih ljepota i mnogobrojnog kulturno-edukativnog sadržaja, u OGFB-u će uživati svi koji žele doživjeti bajku. Ovaj jedinstveni projekt u Hrvatskoj potaknut je stvaralaštvom Ivane Brlić-Mažuranić kojoj je rodni grad kao jedinstveni spoj prirodnih ljepota, brojnih mitova i legendi bio neiscrpno vrelo inspiracije u trenucima stvaranja najpoznatije zbirke bajki u Hrvatskoj, Priče iz davnine:

(…) Iz Ogulina potječu prvi jaki utisci kojih se sjećam. Već za prvog od ovih boravaka sjećam se osobite uzbuđenosti koju je u meni proizvela neobičnost okolice i tamošnjih narodnih nošnji. Čudnovati i napadni oblici Kleka i romantičnost Dobre pružali su mojoj mašti toliko hrane da sam daleko u noć prevraćala u mislima najčudnovatije slike i fantastične mogućnosti: što li se sve odigrava u dubokoj noći oko Kleka. Čudnovatim načinom pretpostavljala je moja mašta ne navrh Kleka, već u nutrini njegovoj silne, burne i neprestane prizore, odigrane fantastičnim, većinom herojskim, sad povijesnim sad biblijskim bićima, sve u nekoj vezi, a sve s nekim maglenim rodoljubnim ciljem. Štoviše, ove slike, koje su mi se prikazivale, nisam držala za tvorevinu mašte, već za neko otkrivenje koje mi je iz daljine odavalo istiniti nutarnji život Kleka. (…)

Ivana i likovi iz njenih bajki danas su u Ogulinu – zavičaju bajke domaćini svim bajkopiscima i bajkama svijeta.

15. OGFB svojom edicijom i dalje će njegovati i veličati lik i stvaralaštvo Ivane Brlić-Mažuranić, objedinjujući aspekt inspiracije, stvaranja i nastanka umjetničkog djela koje nadalje postaje inspiracija za nove generacije. Festival nudi bogat i raznolik cjelodnevni program kroz tri dana. Kroz slavljenje bajke, interakciju izvođača i posjetitelja, OGFB želi, osobito obiteljima i djeci, pružiti poseban doživljaj zajedništva i poticaja za kreativno učešće u Festivalu. Raznovrsni program donosi sadržaj za svakoga: neke od najboljih dječjih predstava hrvatske produkcije, animaciju i ulični teatar, pripovijedanje, edukativno-prezentacijske i kreativne radionice, kvizovi i još mnogo toga.