Mnogi turisti vole kupovati suvenire, za sebe – da ih podsjećaju na lijepe trenutke u nekom kraju, gradu ili zemlji, ili za svoje najdraže – da im se pohvale gdje su bili i što su vidjeli. Suveniri su svakako dobri – za one koji vole brisati prašinu i svaki puta se podsjetiti na svoje ili tuđe nezaboravne trenutke. Ali što je zapravo suvenir? Riječ dolazi od francuske riječi souvenir i znači sjećanje. To je često nešto tipično iz mjesta ili zemlje koju netko posjećuje. Suvenir bi trebao izazvati lijep osjećaj, osmijeh ili ugodu, a ako ga nosite nekome tko nije putovao, trebao bi donijeti djelić tog dalekog kraja. Stoga smo sigurni da ćete se složiti da je najbolji suvenir onaj koji ćete kušati, pojesti ili popiti. Ako donesete pralinu (čokoladni bombon) iz Belgije ili sir iz Francuske, donijet ćete okus koji je tipičan za taj kraj i osoba koja će primiti jestivi suvenir na trenutak će biti tamo gdje ste vi bili. Ako pak za sebe ponesete butelju vina iz nekog cijenjenog podruma, kada je otvorite nakon nekog vremena, mirisi i okus podsjetit će vas na to putovanje te će vam se činiti da ste opet tamo.

PIVO NA JELOVNIKU

Krajem kolovoza i početkom rujna Karlovačka županija nudi pregršt upravo ovakvih suvenira u nizu događanja kojima pozdravljamo ljeto na odlasku i slavimo bogatstvo jeseni. Iako ove godine nema Dana piva, svejedno vas pozivamo da dođete na pivo – bilo u tekućem obliku ili kao sastojak u hrani koju na svojim jelovnicima nude brojni restorani. Iznenadit ćete se kako pivo obogaćuje uobičajena jela te kako poslije njih još bolje klizi iz krigle niz grlo.

ŠTRUDLA – SMOTANA KRALJICA

Mnogi će na prethodne riječi uzdahnuti i pomisliti da smo dosadili jer već više od 150 godina proizvodimo pivo, a zadnjih 36 ga slavimo na festivalu zvanom Dani piva. Za njih nudimo drugu vrstu suvenira – štrudlu! Štrudla ili savijača dolazi s raznim nadjevima, ali svima je zajedničko da je smotana od tankog vučenog tijesta. Isto tako teško ćete moći odabrati jednog favorita jer svaka kuharica ima neku svoju malu tajnu koju dodaje u nadjev da bi baš njezina bila najbolja. Na vama je da isprobavate pokušavajući odabrati pobjednika. A pobjednik među štrudlama možda neće biti sasvim jestiv! Možda će to biti Štrudlazz (koncert uz DJ jazz kvartet i birane delicije), ili ART APETIT (slikanje uz domaću štrudlu), ili pak Štrudla by bike (slatka biciklistička ruta). I piknik košara postaje stručnjakinja za štrudle – vi samo odaberite koju želite.

Ako je štrudla previše smotana za vas, sudjelujte u radionicama izrade ove slastice i vaš suvenir bit će zauvijek vaš ponos kada je budete izrađivali za ukućane ili goste. Koliko je naša županija dobra u motanju – štrudle, ne turista – govori i činjenica da je upravo kod nas izrađena najduža štrudla na svijetu. Rekord je zapisan u Ginnessovoj knjizi za 2017. godinu – 1479,30 metara s nadjevom od autohtonih vrsta jabuka i grožđa.

Nemojte dugo razmišljati. Kraj ljeta je blizu, a jesenski plodovi već su nam na dlanu – u nekom od mnogih okusa kojima vas pozdravlja Karlovačka županija.