Ipak se kreće

Poznate Galileove riječi iz naslova (Eppur si muove) u kojima on misli na neprestano kretanje Zemlje oko Sunca, u Karlovačkoj županiji možemo parafrazirati gotovo na svakom koraku. Naime, kod nas je kretanje, bilo u rekreativnom ili profesionalnom sportskom smislu, neizbježno i neminovno, nenametljivo i općeprihvaćeno, bilo da govorimo o stanovnicima ili gostima/turistima/posjetiteljima.

U županiji koja obiluje vodnim bogatstvima – rijekama, potocima, jezerima, barama, slapovima i bukovima – županiji koja je ispresijecana vodenim tokovima, a opet tako povezana biciklističkim i planinarskim stazama, šetnicama i uređenim riječnim obalama, kretati se u bilo kojem obliku poziv je na koji malotko ne odgovori. Provesti ljeto (ili dio ljeta) u Karlovcu izazov je za svakoga u kojemu je krajnje dostignuće biti aktivan u što većoj količini ponude, a ponuda je kod nas poprilično velika.

Uzmimo za primjer jednu prosječnu obitelj u kojoj su članovi raznih dobrih skupina. Mlađi članovi će sigurno rado provesti neko vrijeme u adrenalinskom parku ili jašući gradskim ili seoskim putovima. Neki će uživati u plivanju u jednoj od rijeka, a oni aktivniji za to će vrijeme u kanuima ili na raftingu istraživati tokove koji se ne mogu vidjeti s lako dostupnih šetnica.

Ako vaša obitelj više voli ljeto provoditi u svježijim krajevima i na netipičan način, nordijsko hodanje bit će čisti užitak u najsporijoj varijanti. Malo zahtjevnije članove vidjet ćete na biciklima gdje istražuju ponajljepše staze naše domovine – u svega 60-ak minuta vožnje izmijenit će brzu nizinsku stazu sa zavojitom šumskom pa se kratko penjati da bi izbili na proplanak s kojega se pruža nezaboravan pogled na jezero, rijeku ili slap. A još boljim dojmom bit će nagrađeni oni koji osvoje neki od planinskih vrhunaca i to u kraju koji je kolijevka hrvatskog planinarstva.

Ponekad je obiteljima potrebno samo da budu zajedno, da se smiju, druže, razmjenjuju priče… Onima koji traže upravo to, predlažemo bajkovitu plovidbu Kupom na Žitnoj lađi – čudu među plovilima budući da su svi tvrdili da taj stari oblik riječne lađe danas više ne može ploviti. U zelenilu i spokoju najveće rijeke naše županije, osjetit ćete što znači istinski odmor i povezanost s prirodom.

Ukoliko poželite iskustvo drive-in filmskih projekcija i to imamo pod nazivom „FILM ZA VAN – uz Kupu“. Organizirano je 7 projekcija u razdoblju od 19.07. do 02.08.2020.

Samo jedan dan proveden kod nas pružit će vam mnoštvo nezaboravnih trenutaka za koje ćete se i sami pobrinuti da ostanu takvi, zauvijek ih pospremivši u četvrtasti format fotografije bez koje današnjica i ne postoji. Hoćete li to podijeliti sa svojim prijateljima i „prijateljima“ (na društvenim mrežama), odlučit ćete sami, a mi se nećemo ljutiti ako sebično poželite zadržati komadić zelenoj raja Karlovačke županije za neki sljedeći kraći ili dulji posjet.

OBAVIJEST

o pomicanju termina eventa Kupom kroz Ozalj – umjesto sutra, kako je najavljeno, održat će se sljedeću subotu, 01.08.
Iste subote u Ozlju je u 21:00 najavljena projekcija u drive-in kinu, kod spomenika, na Trgu braće Radić bb.

Utrka Ozalj&Vrhovac Trail 2020 će se održati 25.07.