Jeste li se ikada zapitali zašto je većina gradova nastalo uz rijeku ili vrlo blizu nje? Ako ste pomislili da je glavni razlog blizina i dostupnost pitke vode (jer nekada su se rijeke doista mogle piti), pogriješili ste. Rijeke su od najstarijih vremena bile najsigurniji putokazi da ne zalutate. Slijedeći rijeku, trgovci, ratnici, svećenici, skitnice, putnici… znali su da neće pogriješiti te da će doći do drugog naselja, do sljedećeg odredišta. Danas imamo brojne druge sofisticirane „putokaze“, a ni ceste više ne prate nužno rijeke. Ipak, navika zadržavanja uz njih, ostala je.

Karlovačka županija osobito je obdarena ovim tekućim bogatstvom. Uz četiri glavne, najveće rijeke – Koranu, Kupu, Dobru i Mrežnicu, tu je još niz rječica i potoka koji svi zajedno čine zeleni „krvotok“ o kojemu pomalo ovisimo. Naša ovisnost je slatka. Započinje u ranome djetinjstvu kada nas prvi put prošeću u kolicima obalom obližnje rijeke. S prvim udahom mirisa, on ostaje zauvijek u nama. Potom nas puste u prvom sljedećem ljetu da se okupamo, da osjetimo mekoću puti nakon kupanja. A onda sve ostalo dođe samo… Međutim, vrlo je bitno naglasiti da kod nas u županiji ovisnost rado dijelimo sa svima koji je žele, a kako bismo ih privukli, nadjenuli smo zanimljiva imena: Jungle bar, Otok ljubavi, Mrežnička kuća, Zeleni kut, Vesela livada, Mrežnički brig… Na svim ovim mjestima naći ćete odličnu ugostiteljsku ponudu te popularna riječna kupališta. Za one željne odmora daleko od buke i gužve, naši aduti su kupališta koja ne trebate osobito tražiti. Samo slijedite riječnu obalu. Naći ćete svoje mjesto, svoju malu uvalu koja vas nestrpljivo čeka i koja je baš po mjeri vas i vašeg društva.

Vjerojatno će se u vama javiti želja da ostanete još koji dan (ili više njih). Tada pođite u neki od robinzonskih kampova. Boravkom ovdje osjetit ćete istinsku povezanost s prirodom, čut ćete tišinu noći i udisati rijeku sa svakim udahom. Lokalni OPG-ovi pomoći će vam da dopunite paletu osjetila draškajući vaše osjetilo okusa domaćim proizvodima koje ćete poželjeti ponijeti i svojim domovima, samo kako biste produžili sjećanje na  boravak u prirodi uz obale rijeke.

Ako je netko pomislio da je to za starije i da je dosadno samo disati i jesti, Ozalj nudi aktivan adrenalinski vikend za odvažne. Kupom kroz Ozalj izazvat će vas da provjerite koliko ste dobri na SUP-u (Stand-Up-Paddleboarding), ali veslajući površinom rijeke. Provjerit ćete je li isto voziti bicikl na nožni pogon i električni bicikl, ili ćete se spuštati Kupom u raft čamcima. Najvažnije je da se u svakom trenutku možete okupati jer kod nas nema ograničenja. Za večernje sate spremili smo vam pravi retrodoživljaj – „Film za van uz Kupu“, premijerno gledanje filma u drive-in kinu u Ozlju, te Riječnom kinu uz Karlovačko na više lokacija.

Prepustite se bez zadrške gostoljubivosti Karlovačke županije. Kod nas nećete zalutati rijeke vas spremno čekaju i vode.