Čamac, čun, brod, barka, kajak, kanu, gliser, gumenjak, raft… Ma, nema veze kako ga nazovete! Bitno je da plovi – u našem slučaju rijekom, bilo kojom jer imamo ih puno!
A sve je počelo još prije više od 400 godina kada je izgrađen i Karlovac, županijski centar. Znamo to pouzdano jer Gradski muzej Karlovac čuva jedini restaurirani primjerak kupskog čamca iz toga vremena (16. st.). Jednostavne je gradnje, monoksil, što znači da je izdubljen od jednog komada debla hrasta, ima povišenu klupicu za sjedenje i drugu nižu. Naime, bez prave i stručne zaštite, i on bi ubrzo propao jer kad se čamac izvuče iz mulja s riječnoga dna – gdje je u odsutnosti kisika konzerviran stoljećima – na zraku odjednom počinje propadati. Čamac je „živi“ svjedok o povezanosti čovjeka i rijeke. Prevozio je robu i ljude u sretnim i manje sretnim trenutcima. Bez obzira jesu li ga pokretale ruke veslima ili neki motorni pogon, pružao je užitak i sasvim drugačiji doživljaj rijeke te pogled na obale.

korama karlovac kupanje

 

Ljubav i potreba za mirnom plovidbom našim tekućicama razvila se kroz stoljeća u mnoge oblike nudeći stanovnicima i posjetiteljima nezaboravne trenutke. U vrućim ljetnim danima ugodno je ploviti kajacima ili kanuima od ušća jedne rijeke do ušća druge. Ukoliko krenete od ušća Mrežnice Koranom do njezinog ušća u Kupu, upoznat ćete čak tri od naše četiri najveće županijske rijeke. Pritom će vas vući slapovi i vijugav tok, a na Foginovom kupalištu u Karlovcu, odabrat ćete s koje visine želite skočiti (3 m, 5 m, 10 m). Slap „uz turbinu“ siguran je za sve uzraste.

Za željne malo više adrenalina

Tko voli malo više adrenalina, odabrat će rafting ili kajaking na gornjem toku Mrežnice. U samo 5 km od Čičinog mosta do Tržičkog mosta vesla se preko 30-ak barijera i slapova. Oni su jedna trećina svih sedrenih barijera ove tirkizne krške ljepotice. Jedan od slapova sigurno će vam oduzeti dah jer se spušta u dubinu od 8 metara. Željeli ste adrenalin, zar ne? Donji tok rijeke Mrežnice nije ništa manje dojmljiv. I ovdje je užitak osiguran, bitno je da ste u plovilu.

U ljepotama rijeke Kupe još od davnina uživali su Kolapijani, stari Iliri i Rimljani koji su ovu krasoticu koristili i u plovne svrhe. Ploveći Kupom vidjet ćete brojna pomalo zaboravljena i skrivena sela, od kojih svako ima neku priču ili legendu vrijednu vaše pažnje. Poseban doživljaj rijeke Kupe bit će na Žitnoj lađi jer ćete iskusiti kako se nekada plovilo.
Stidljiva rijeka Dobra povremeno se pokazuje u svoj svojoj raskoši, a onda se iznenada sakrije ponirući pod zemlju. Ipak, njezina ljepota je neosporna, a vi ćete je otkriti upravo ploveći i povremeno se osvježivši na nekom od uređenih ili divljih kupališta.

zitna ladja na kupi
Doći u Karlovačku županiju, a ne udahnuti miris rijeke, jednostavno je nemoguće. Stoga se nemojte opirati. Prepustite se tokovima, neka vas nose i pune vam srca svojom ljepotom kao što to nama čine već stoljećima. Uostalom, ovdje zbilja možemo reći: Svi smo u istom čamcu!