Među destinacije koje se diče prekrasnom prirodom, kulturom, baštinom, tradicijom i bogatom poviješću ubraja se i Karlovačka županija. Osim što tamo možete na kupanje, aktivni odmor ili na neko od mnogobrojnih događanja, možete i krenuti putevima povijesti. Osim što ćete puno toga naučiti, bit će vam zabavno!

1. Stari grad Ozalj

Baroknog izgleda i duge povijesti, na klisuri iznad rijeke Kupe i na šumovitim brežuljcima smjestio se Stari grad grad Ozalj. U gradu koji je utemeljen 1244. i koji je bio dom slavnim ljudima poput Slave Raškaj, Frana Krste Frankopana i obitelji Zrinski, danas se Stari grad posebno ističe. Razglednicu Ozlja neizostavno krasi, kao i hidroelektrana Munjara i Zavičajni muzej. 

2. Dubovac

Najstariji karlovački povijesni spomenik nekada je bio obrambena kula, a danas je izletište na kojem se okupljaju brojni posjetitelji. Svoje ime Dubovac duguje hrastovoj šumi koja ga je okruživala na brdu iznad rijeke Kupe. Prvi put se spominje 1939. godine, a mnoge su se hrvatske velikaške obitelji izmjenjivale u njegovom upravljanju. O potpunom doživljaju povijesti ovog mjesta brine Sajam vlastelinstva Dubovac koji se svakog svibnja održava na tom prostoru. Brojne zanimljive predstave i radionice odvest će svakog tko poželi u 15. i 16. stoljeće. 

3. Muzej Domovinskog rata

U predgrađu Karlovca, na mjestu gdje su hrvatski branitelji zaustavili brojne pokušaje osvajanja grada, nalazi se Turanj s ostacima austrijske vojarne. Svi ljubitelji ratnih zbirki i povijesti, uživat će u razgledavanju ostataka objekata oštećenih u Domovinskom ratu, kao i u zbirku oružja i vojnih vozila. Imajte na umu da je riječ o muzeju na otvorenom, koji je otvoren 0 – 24 sata. 

4. Rastoke – stari mlinovi

Igri prirode nalik onoj kao u Plitvičkim jezerima, samo u manjoj verziji, možete svjedočiti u Rastokama, vodeničarskom naselju. Od Plitvičkih se jezera, od kojih su udaljena svega 30 km, razlikuju po tome što se u tom bogatstvu zelenila ispreplelo ljudsko naselje s mlinarima žličarima. Neki su još i danas u funkciji, a tradicija mlinarenja i pretvaranja žita u brašno na čarobnim slapovima Rastoka vezuje se i uz mnoge legende o vilama. Posjetite i saznajte sve o njima. 

5. Frankopanski kaštel u Ogulinu 

Poznat kao središte bajke, grad Ogulin utemeljio je Bernardin Frankopan koji je u 16. stoljeću izgradio Frankopanski kaštel iznad samog ponora rijeke Dobre. Danas je u Frankopanskom kaštelu smješten Zavičajni muzej koji ima nekoliko zbirki: arheološku, etnografsku, staro oružje u ćeliji broj 6., spomen sobu Ivane Brlić-Mažuranić, planinarsko-alpinističku izložbu, izložbu akademskog slikara Stjepana Galetića i zbirku Domovinskog rata.