Priroda i podneblje u kojem se nalazi Karlovačka županija idealni su za svakojake aktivnosti. Za one koji njezine prirodne ljepote i skrivene kutke žele upoznati bez ikakvih prijevoznih sredstava, odlična je vijest da su nordijsko hodanje i planinarenje savršene opcije za istraživanje, rekreaciju i dobru zabavu.

Čak 18 označenih staza za nordijsko hodanje 

Nordijsko hodanje

Krenete li nekom od 18 označenih staza za nordijsko hodanje u Karlovcu, Duga Resi, Slunju, Ribniku i uz obalu rijeke Mrežnice, imat ćete priliku uloviti kadrove za nezaboravne fotografije te naučiti nešto o karlovačkoj prirodi. Mi vam predlažemo Mrežničku stazu dugu 6 kilometara. Ona prati tok popularne rijeke Mrežnice od Duga Rese do Mrežničkog Briga i uključuje tri prijelaza preko rijeke. Izvrsna je prilika za rekreaciju, kupanje te uživanje u ljepotama rijeke i njezinih obala. 

Ovu aktivnost preporučit će vam svaki stručnjak jer prednosti ima pregršt. Osim što boravite na zraku, hodanje sa štapovima štedi vaše zglobove, aktivira velik broj mišića i povećava potrošnju kalorija. 

Staze za nordijsko hodanje postoje i u ostalim gradovima. Slunj i Rastočku rapsodiju otkrijte na istoimenoj i nekoliko drugih staza, a u Ribniku također možete pronaći nekoliko zanimljivih staza. 

Putevima karlovačke obilaznice

sv. gera

Karlovačka obilaznica dobra je ideja za ove aktivnosti. Prolazi istočnim, središnjim i zapadnim Žumberkom i povezuje planinarske domova na Žumberačkoj gori. Otvorena je davne 1958. i dok je prvotno iznosila 65 km, pokušavajući izbjeći nepopularne asfaltirane dijelove, skratili su je na 51 km. Do neke od 8 kontrolnih točaka možete doći iz više pravaca, pa izaberite svoju dionicu i krenite u izazov tehnikom nordijskog hodanja ili planinarenja prateći planinarske markacije ili oznaku KO. Više informacija potražite na web stranicama Planinarskog društva Dubovac. 

Za ljubitelje visina

klek

Karlovačko područje idealno je za planinarske doživljaje. Istražite Bjelolasicu i svakako posjetite Bijele i Samarske stijene, planinarski najzahtjevniju oazu koja planinare uveseljava prirodnim elementima od vapnenca. Ako ste ljubitelj lakših staza, posjetite Žumberak – Samoborsko gorje i najviši vrh Svetu Geru na 1178 m n/v. Važan planinarski adut je i Klek, zaštitni znak hrvatskog planinarstva koji se nalazi iznad Ogulina i nalik je okamenjenom usnulom divu. Njegov vrh nalazi se na 1181 m n/v, Bjelolasica je na 1534 m n/v, a Bijele i Samarske stijene smiješe se s 1335 i 1302 m n/v. Za sigurnost planinara brinu se vrijedni članovi Hrvatskog planinarskog društva Klek iz Ogulina. Za sve informacije o izletima na Klek obratite se Ogulinskom planinarskom društvu Klek. 

Dobro je znati!

Imajte na umu da vrijedi biti oprezan. U planinarskom domu, prije no što krenete, ostavite podatke kamo idete, kojim putem i gdje završavate. Savjetujemo vam da ne idete na planinu sami te da obavezno napunite bateriju na mobitelu. I najvažnije, dobro se zabavite!