Kuhinja Karlovačke županije bogata je i raznovrsna. Kombinacije koje proizlaze iz plodne zemlje i marljivog rada pravih znalaca odličan su izvor pravog doživljaja karlovačkog kraja. Štrudla, jedna od najpoznatijih slastica na ovim prostorima, dobila je posebno mjesto u karlovačkoj gastronomskoj priči. Štrudle su najpopularnije kada ih rujan napuni svojim plodovima: zeljem, šljivama, jabukama, grožđem… i mnogim drugim, a postoje i događanja osmišljena štrudli u čast. 

I tako bi ŠtrudlaFest

Jeste li znali da je u Karlovačkoj županiji pripremljena najdulja štrudla na svijetu? Vrijednim rukama kuhara i kuharica, sveukupno 50 znalaca, u rujnu 2015. iskorišteno je 653 kg jabuka i 230 kg grožđa za slasticu čije je tijesto nastala od 825 kg brašna i ostalih raznoraznih sastojaka. „Iz Jaškova za svijet… štrudla za Guinnessa“ manifestacija je koja je s 1 479, 38 metara dugom štrudlom ušla u Guinnessovu knjigu rekorda i zasladila 3000 sretnika. 

Iz tog se sretnog događanja rodila manifestacija ŠtrudlaFest, koja se svake godine održava u rujnu, kada priroda svojim plodovima obogati recepte i ideje iskusnih kuharica i kuhara. Riječ je o događanju promotivnog i natjecateljskog karaktera koje okuplja profesionalce i amatere slastičare iz više hrvatskih županija koji se natječu u izboru najbolje štrudle. Jaškovo, selo otkud je sve poteklo i gdje se svake godine održava ŠtrudlaFest, sada je dobilo naziv selo štrudli.

Sve u znaku štrudli 

Osim što se tog jednog dana Jaškovom i bližim područje širi miris štrudli raznoraznih okusa, posjetitelje može namamiti i u restorane diljem Karlovačke županije. Naime, u tjednu oko ŠtrudlaFesta, mnogi restorani pozivaju na Tjedan štrudle kada gosti mogu isprobati štrudle s različitim punjenjima po promotivnim cijenama. Takva se mjesta nazivaju ŠtrudlaSpotovima, a o kojim je restoranima riječ, potražite na popisu.

Želite li doživjeti i okusiti kuhinju Karlovačke županije, svakako u svoj meni uključite štrudle. Dobar tek!